Fy fan för helvetets julklockor Skriv ut
Skriven av Daniel Löfquist   
Skapad 2010-01-02 20:04

Det kan tyckas att den här bloggen dimper ner några dagar sent men det har ärligt talat tagit mig nästan en vecka att lugna ner mig och stilla min ilska tillräckligt mycket för att kunna formulera något som inte består till åttio procent av svordomar och könsord.

Orsaken till min ilska och ämnet för den här bloggen är för er som inte kopplat det av rubriken den vedervärdiga farsen till firmafestskit kallat "Hell's Jingle Bells" som SVT sände den 27 december (repris 31 december, finns även att se på SVT Play för den som vill plåga sig i onödan). Påstodligen skulle detta vara en julshow avsedd för alla hårdrockare ute i vårt avlånga land. Med hårdrockare trodde jag då att man menade de som verkligen gillar hårdrock, metal eller vad än du vill kalla det, vi som brinner för den här musiken, köper plattorna, går på spelningarna och på andra sätt aktivt deltar i dess tillhörande subkultur. Efter att under svåra plågor och med ständigt framprovocerade raserianfall ha genomlidit spektaklet på SVT Play kan jag kallt men ilsket konstatera att "Hell's Jingle Bells" på intet sätt riktades till riktiga hårdrockare. Den hårdrockare som inte känner sig personligt förolämpad och förnedrad efter att ha sett hur programledarna Mattias Lindeblad och Melker Becker (kända från TV-floppen "Rundgång" bland annat) gjorde narr av sina påstådda jämlikar och med Joacim Cans och Oscar Dronjak (till vardags i det så kallade hårdrocksbandet HAMMERFALL...) som medkonspiratörer släpade musiken vi älskar i smutsen kan lämna in sitt nitbälte och sina IRON MAIDEN-LPs med en gång. Det som Mattias och Melker visade upp för live-publiken och folket hemma i TV-sofforna var inget annat än ett hån från början till slut.

Programmet inleds med att den PVC-drapperade Petra Kvännå (tydligen känd från "Körslaget" i TV4) sjunger ungefär halva "Stilla natt heliga natt" – en kristen psalm öppnar en hårdrocksshow med andra ord. Hallå? Vems idé var det? Urbota korkat. Strike one.

Därefter startar programmet med att HAMMERFALL-clownerna tillsammans med kvällens husband METAL MONARCHS drar igång MOTÖRHEAD-örhänget "Ace of spades" – båda två dessutom patetiskt nog iklädda nya fina MOTÖRHEAD-tischor som utan tvekan köpts in speciellt för aftonen, ett pinsamt förutsägbart låtval som dessutom genomförs på sämsta möjliga sätt. Joacim Cans wailande hör på intet sätt hemma i en låt som ursprungligen frästes fram med Lemmy Kilmister bakom mikrofonen. Pinsam låtslakt med andra ord. Strike two.

Efter denna sopiga öppning skuttar hovnarrarna Mattias och Melker in i lokalen och börjar omedelbart klämkäckt skoja och knäcka obegripligt dåliga vitsar som om de vore Åsa-Nisse och Klabbarparn i slitna skinnjackor. Efter utropandet "Skål för Hell's Jingle Bells – den hårdaste julshowen någonsin" drar husbandet med Petra Kvännå på sång av en vers och en refräng av AC/DCs "Highway to hell". Fortfarande pinsamt, men det blir bara värre...

Efter lite trams från Mattias och Melker, ett gammalt klipp om hårdrock från SVTs "Aktuellt" 1984, en julhälsning från Ronnie James Dio och Vinnie Appice och en tätt efterföljande våldtäkt på DIOs "Holy Diver" kommer nådastöten i form av första delen av en serie för kvällen inspelade sketcher.

"A day in the life of Satan's people" har de valt att kalla den serie sketcher som dyker upp med jämna mellanrum under kvällens gång. Vi får i dessa se Mattias och Melker i rollerna som "typiska hårdrockare" och vad praktfånarna gör i dessa klipp är inget annat än förlöjligar, förnedrar och gör narr av oss alla. Visst, jag förstår att det är på skoj och att de säkert skulle försvara sig med att det är "med glimten i ögat" eller något liknande men alltihop faller platt och tjänar inget sådant syfte när hårdrockarna i sketcherna presenteras som klantarslen som är slavar under alla stereotyper och myter om hårdrockare som Siewert Öholm inbillar sig är sanna. En snubbe som går till jobbet i full KISS-mundering och har problem med att gå på muggen för att han inte kan hålla ordning på sina lösvingar eller hårdrockaren som rusar runt på stan och räcker finger åt alla och spelar tuff för att sedan gå hem och sitta ensam i sitt kök och plita ihop en kontaktannons för att han inte har några polare att hänga med, inget av dessa scenarion är roliga för någon förutom de som vill skratta åt hårdrock och hårdrockare. Vi riktiga hårdrockare tycker bara att det är fånigt och förnedrande. När det dessutom presenteras av Mattias och Melker, självutnämnda "riktiga hårdrockare", får det också effekten att folk som inte tillhör subkulturen ifråga lätt får för sig att det finns en del sanning i det. Strike three, and you're out!!!

Så jag frågar mig då, varför hatar Mattias och Melker sig själva och alla andra hårdrockare? Varför vill de offentligt pissa på oss alla och skita ner det vi älskar? Jag trodde att självförakt var emo-kidsens pryl men där har ju Mattias och Melker visat att jag hade fel.

"Hell's Jingle Bells" är inte och har aldrig varit menat som ett program riktat till hårdrockare. Allting pekar på att man har under premisserna att man ska göra underhållning riktad till hårdrockare skapat ett pinsamt koncept riktat till alla förutom just hårdrockare. Ledtrådarna som leder fram till denna slutsats är många och svåra att missa.

Ledtråd nummer ett: Man kan inte låta kvällen gå helt i hårdrockens tecken, nä då, utan insprängt mellan husbandets våldförande på diverse klassiska hårdrocksnummer har man kastat in lite juliga och kristna psalmer. Japp, Joacim Cans framför "O helga natt" utan att ens blinka eller vara det minsta ironisk. Hur metal är det?

Ledtråd nummer två: Valet av låtar. Samtliga låtar som framförs under det timslånga programmet är av den typen som vi riktiga hårdrockare knappt kan lyssna på längre för att de har tjatats sönder. Jag snackar om "Ace of spades", "We're not gonna take it", "Rock'n'roll all night" och liknande låtar – låtar som är så sönderspelade att alla kan dem, även de som under vardagliga omständigheter inte lyssnar på hårdrock. Men självklart måste man brassa av ALICE COOPERs "Poison" och METALLICAs "Enter Sandman" så att helghårdrockarna kan sjunga med och berätta för arbetskamraterna på måndagen att de såg något "jäkligt tufft" i helgen.

Om man verkligen hade hårdrockare i åtanke som publik hade man inte behövt vara så förbannat uppenbar med låtvalet. Det hade varit okej att representera MOTÖRHEAD med "Killed by death" eller "Iron Fist" – för alla som gillar MOTÖRHEAD på riktigt kan de låtarna också. Man hade för en jävla gångs skull kunnat framföra något annat än "Breaking the law" med JUDAS PRIEST, ett band som gjort minst femtio låtar som är bättre än just den dängan, och som alla hårdrockare ändå kan!

Ledtråd nummer tre: Publiken. De främre borden mot scenen fullkomligen stank "firmafest". Det är alldeles uppenbart att man sålt in konceptet hårt till diverse arbetsplatser med lockelsen att femtioplusarna skulle få se något lite "wild and crazy". Mängden personer i publiken som äger fler än tio hårdrocksplattor som inte är av typen "Absolute heavy metal" eller "DEF LEPPARDs Greatest Hits" var i pinsamt solklar minoritet.

Ledtråd nummer fyra: Skämten. Om de riktade sig till folk som verkligen lyssnade på hårdrock hade de inte behövt förklara vem Gene Simmons ("han med tungan i KISS ni vet") eller Lemmy ("han med de snygga vårtorna") är. Men om man riktar sig till folk utanför hårdrockskulturen är må hända sådant nödvändigt och den publiken skulle dessutom möjligen roas av att man narras med dessa hårdrocksikoner, det skulle med mindre sannolikhet de som verkligen gillar KISS och MOTÖRHEAD.

Ledtråd nummer fem: Husbandet. Ärligt talat, har inte Joacim Cans och Oscar Dronjak horat tillräckligt mycket alla redan under hårdrockens banér? "Körslaget" någon? Eller den pajsiga videon med kvinnliga curlinglandslaget som gjordes till "Hearts on fire"? Metal ska för i helvete inte vara folkligt och skojsigt. Det är för fan djävulens musik vi snackar om här, inte "På spåret" eller "Let's dance"!!! Härmed fråntar jag dessa rasförrädare rätten att kalla sig hårdrockare, metalheads eller något annat som på minsta lilla vis kan förknippa dem med samma subkultur som jag i över 25 år stolt aktivt deltagit i. Min mormor är fan mer metal än dessa clowns for hire. HAMMERFALL är ett dansband och därmed basta.

För tre och ett halvt år sedan deltog jag i ett avsnitt av SVTs "Musikbyrån" i vilket jag tillsammans med Björn "Speed" Strid i SOILWORK och Per Bussmann från Triada Promotions diskuterade varför det anses var okej att driva med hårdrock och låna (stjäla) attribut från hårdrocken på ett sätt som aldrig ansets vara acceptabelt med en annan genre av musik. Kort sagt, varför är det extra tillåtet att göra sig lustig över hårdrock? Denna fråga har efter att "Hell's Jingle Bells" sändes aldrig varit aktuellare, men nu måste vi även fråga oss varför det finns hårdrockare som mer än gärna hjälper till att offentligt förlöjliga sig själva och sina gelikar?

Syftet med "Hell's Jingle Bells" var hela tiden att tjäna pengar på att driva med en subkultur som det redan fastställts är helt okej att driva med och kasta skit på. Hårdrocken är redan en enkel måltavla. Kan ni föreställa er om man hade gjort en liknande krogshow där man drev med hip hop? Det hade blivit tittarstorm och inte tagit så mycket som tjugo minuter innan Petter och Ken Ring fläkt ut sig i kvällspressen och gapat om hur förnedrade de kände sig och vilken skandal det är att SVT vågar narras med deras subkultur. Men att apa sig inför tusentals TV-tittare och skratta åt "fåniga hårdrockare" är helt accepterat. Hårdrockare har precis lika stor rätt att bli tagna på allvar som någon annan har. Men sättet som vi presenteras på i mainstream-media säger att vi är clowner och till för att skrattas åt. Det är sorgligt och skandalöst om du frågar mig.

Jag skulle önska att alla Sveriges hårdrockare skriver ett mail till SVT och talar om för dem vad vi verkligen tycker om detta hån mot oss som kallas "Hell's Jingle Bells". Om alla sedan även valde att aktivt motarbeta liknande trams i framtiden vore det ännu bättre. Själv tänker jag totalt bojkotta allt som alla inblandade i den här farsen någonsin gör och jag hoppas att ni alla gör detsamma. Det är inte meningen att hårdrockare ska förstöra för andra hårdrockare, men det är precis vad folk som Mattias Lindeblad och Melker Becker gör. De säljer ut oss alla för en fin lön från SVT. Naturligtvis måste man kunna skoja om sig själv och ha lite självdistans men det får inte vara till priset av sin självrespekt och genom att ge mer ammunition till de som redan vill avfärda hårdrock som trams.

Death to false metal.

Hells Jingle Bells officiella webbplats

Kommentera gärna här nedan! Ingen registrering krävs.

 

Kommentarer   

 
0 #15 Ermano 2011-08-17 18:52
Ha ha ha, det roligaste inlägget jag läst på länge, synd att jag såg det först nu.

Du är en sån person som tycker att ett band blir sellouts så fort dom släppt sitt första demo. "Om bara jag känner till det här bandet blir jag ännu mera true.."
Kom igen för fan, va inte så skitnödig utan skaffa lite självdistans.

Och sen hackar du på HammerFall.... Du behöver inte uppskatta deras musik men vad du glömmer är att tack vare deras medverkan i diverse evenemang och fått den publicitet, så har det öppnat så många dörrar för flera andra band samt att hårdrock och metal får mer tid i media.

Men du verkar föredra att höra Hip-Hop och annat tjafs i etern före hårdrock/metal...

/Chris Barnes
Citera
 
 
0 #14 Ollat 2011-03-07 19:01
Bara att du avslutade hela din artikel med ''Death to false metal'' gör ju att man bara tycker synd om dig..Du tyckte säkert att du var riktigt jävla ''true'' när du skrev det..Fast det är klart,är man en true metalwarrior in the night så skriver man ju så.
Citera
 
 
0 #13 Hampuz 2010-01-14 01:35
http://www.myspace.com/metalchristmas länken till mitt föra inlägg
Citera
 
 
0 #12 Hampuz 2010-01-14 01:33
Du säger hela tiden i texten att dom gör narr av oss(metalheads) , och sedan säger du att du inte vill vara om tyckt av en majoritet av Sveriges folk(eller en stor folk mängd),de går inte ihop förklara tack..??
och om du nu skulle vara Rocker själv så borde väll du veta att hårdrock inte är djävulens musik för det är fan VÅR JÄVLA MUSIK..!! ;-) och så klagar du på vanliga klassiska rock låtar för att dom skulle vara ut tjatade..!! lemmy har sjungt några olika låtar som kommer från jul temat tror till och med att han har spelat in silent night här kommer en länk till några jullåtar med ett par kända namn för oss som är rocker, som du bör lära dig kanske ..?? och att kalla HammerFall dansband är ju nästa lika illa som att kalla dig just de HÅRDROCKARE
Citera
 
 
0 #11 Bengt Jovovich 2010-01-12 00:03
Tack!

Tack tack tack!
Citera
 
 
0 #10 Danne 2010-01-10 12:40
Jag håller med Löken jag... såg bara litegrann på jobbet men insåg snart att det var mest skit. Tyvärr är det alltid (oftast) så när public service ska ge sig in i metalvärlden... Kolla bara på de åtskilliga program som gått, typ "history of metal"-teman, de slutar ju alltid när historien börjar bli intressant. Men glöm inte klassikern Filthy Christians i SVT... Synd bara att det var 100 år sen ;-)
Citera
 
 
0 #9 Nevlak 2010-01-07 19:11
Yes, programmet var rena skiten. Håller med. Men att kalla Hammerfall för dansband och rasförrädare(!) är ju minst lika töntigt. Förövrigt har Rob Halford spelat in "Holy Night" http://open.spotify.com/track/5MgGMA4f3lJdoFHfaHjWYS är han också o-metal då? Kallar du band som Picture, Pretty Maids, Chastain, Stormwitch och Warlord för dansband också? Mikael Stanne har även han gästat programmet och ett gäng andra inom den svenska "metal-eliten". Sprider han också den falska hårdrockens budskap, ska du bojkotta allt med Dark Tranquillity nu också? Allt är inte på liv och död. Du skriver ju själv: "Naturligtvis måste man kunna skoja om sig själv och ha lite självdistans".
Citera
 
 
0 #8 jens johansson 2010-01-07 16:20
Verkar som om någon har glömt att ta sin medicin...SVT.. .vad trodde du egentligen?
Citera
 
 
0 #7 Gustav Hedlund 2010-01-06 01:19
Tyckte programmet var ruttet, men du är fan bra mycket mer pinsam än människorna bakom showen. Det här är verkligen inget att bli arg över. Om du blir ledsen för att folk inte tycker att vi hårdrockare är så hårda, tuffa, onda osv är du bara en jävla posör.
Citera
 
 
0 #6 Mortii 2010-01-05 23:05
Du sätter ord på mina tankar!
Enda behållningen för min del var just Metal Monarchs (xklusive krattan Cans), eftersom det är ett ypperligt coverband till vardags (med en annan sångare)
Citera
 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera