MASSGRAV - fuck off-punk med hat och humor som paroll Skriv ut
Skriven av Claes Wiberg   
Skapad 2008-03-18 01:06

Ola (bas och sång). (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Stockholms MASSGRAV spelar snabb råpunk med asförbannade texter. I mitt tycke har de ett catchy-element som många andra mangelgäng saknar, och efter en split med Uppsalas veteranvevare DISKONTO är det nu dags för en ny skiva. Så det var dags att ta tempen på Ola, Indy och Norse, diskutera punkscen och - inte minst - analysera arga texter. Nedan följer intervjun. Den börjar för övrigt nu.

Hej, MASSGRAV. Ni tre har väl hållit ihop som band ett bra tag nu, men som jag förstår det var det en hel del krångel innan dagens line-up sammanstrålade. Berätta lite om de tidiga dagarna...
Norse [gitarr - CW]: Det som strulade lite i början var att vi inte kunde hitta en lämplig trummis. Ola [bas och sång -CW] och jag bildade MASSGRAV i Skövde, i mitten på 90-talet, och det var ju inte som att man spydde på alla snabba trummisar som drällde runt där... Erlando, som lirar på vår första demo, var den enda vi kom på som kunde banka någorlunda. Jag tror vi gjorde två, kanske tre, fyllerep med honom innan han fockades på grund av diverse meningsskiljaktligheter. I samband med detta så flyttade även Ola till Stockholm, vilket ju förvärrade våra repmöjligheter rätt rejält... Så MASSGRAVs situation våren 1997 var att Ola bodde i Stockholm och jag i Skövde, och någon trummis fanns överhuvudtaget inte med i bilden.

Men, vi fortsatte att skriva låtar, och sen sågs vi lite då och då och repade in dem på gitarr och bas i Olas lilla etta i Mälarhöjden. 1999 flyttade jag sen till Stockholm, och då tyckte vi att det var dags att veva igång MASSGRAV igen. Via en gammal bekant fick vi tag i Conny Slägga som vi lirade in en demo med, men även han var ju ett hopplöst projekt, så det blev inte så mycket mer än just den demon. Fan vad dumma en del trummisar kan vara. Så våren 2000 var det bara jag och Ola igen, men vi fortsatte att leta, och sen hittade vi Indy [trumslagare -CW] där på hösten, och sedan dess har vi suttit ihop.

Norse (gitarr/bakgrundsgapande). (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Ola: Sedan försvårade det ju ytterligare att vi inte hade så mycket utrustning i början, precis... Jag var vaktis på musikhögskolan en höst, då fick vi lite mer grejer, men det tog länge innan vi hade allt man behöver; det var mycket lira på lånat skit och skräp som inte funkade eller hördes. Nu är man ju gammal och tät och kör top of the line, känns jävligt fint.

Det finns en miljon råpunkband. Jag antar att ni har någon egen idé om vad ni vill tillföra "scenen" - eller vad ni vill prestera för eget nöjes skull?
Ola:
Det är ju inte som att vi tog ett projektmöte och utvärderade vilken marknadsnisch vi kunde fylla. Mer att vi startade ett band för att spela något åt råpunkhållet, och blev förvånade att det är så få som gör det bra när det är så jävla pisslätt som det är. Folk måste vara idioter. Vi gör det vi gör, även om det fanns tio band till som gjorde precis samma sak så skulle vi nog ändå vara så här som vi är.

Norse: Vår ide har väl alltid varit att lira snabbt. Vi har alltid skitit rätt rejält i att hitta nåt jävla groove, eller sväng eller vad fan det kallas. Sedan har i och för sig även vi några långsamma låtar, men det är mest för att Indy ska få vila. Det är ju rätt få punkband som kör/kört det råsnabba stuket; MOB 47, KRIGSHOT, DISKONTO, KURBITS I.R., TOLSHOCK är väl typ de enda jag kan komma på, så där finns/fanns det ju onekligen en hel del att tillföra, även om vi som sagt aldrig tänkt i de banorna.

Indy: Och det här med att vi jämförs med MOB 47 och KRIGSHOT har jag aldrig kopplat. Jag tycker att vi låter rätt egna; kan inte komma på något band som låter som MASSGRAV. Däremot kan jag sitta i dagar och rabbla band som låter som DISCHARGE, TRAGEDY, MOTÖRHEAD och så vidare... Att vi låter rätt egna beror nog i och för sig på att vi inte kan spela ordentligt. Eller vi och vi; jag kan definitivt inte spela trummor så som det är tänkt. Men det sket man väl i...

Något som slagit mig är detta: MASSGRAV är faktiskt hyfsat "hippa" i punkscenen. Det är ju lite ironiskt, då ni gladeligen basunerat ut att alla punkare är horor, och så vidare. Är detta en form av masochism hos de ni åsyftar, en indikation på att ni har en poäng, eller ett bevis på att för mycket lim och Kir inte är bra för hjärnan?
Ola: Hippa i punkscenen??? Vi brukar gå hem hos folk som bryr sig mer om att köpa skivor än att köpa en massa bjäfs att ha på sig, alla dom där nitmänniskorna verkar inte gilla oss något värst. Kommer osökt att tänka på vad den där killen i kassan på Dolores-butiken sa nån gång '96 - "Det är jävligt många som gillar kängpunk nu. Synd att alla är idioter".

Indy: Jag tycker texten till "Odd fellows på mäsk" säger det mesta... "Distros och nitar och tatueringar, ger monopol på hat och punkiga värderingar". Går man utanför punkmallen får man inte vara med. Fuck off, säger vi.

Trummande Indy. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Norse: Jag tror att vi är mer poppis hos folk som inte "tillhör" punkscenen. Om du skulle gå till Fullersta eller något sådant hak så tror jag crustarna och alla de där så kallade "riktiga punkarna" hatar oss som fan för att vi är så jävla "untrue". Vilket ju är helt fantastiskt talande för hur fuckad den s.k. punkscenen är.

Ola: Man blir dock helt mållös och väldigt full i skratt när det kommer något nitspektakel och köper en "Alla punkare är horor"-tröja av en vid merchbordet. Man hoppas ju att det tyder på självironi och humor, men misstänker att det bara är för mycket Kir som har skadat hjärnan - varför dricker folk Kir när glögg är så jävla mycket godare, fattar fan inte grejen, jävla Sika-styrda muppar.
Indy: Men öh, varför dricka över huvud taget? Jag har skitdålig lön, men är alltid tät som ett as på grund av att jag aldrig går på krogen. Indys matematik. Alla andra är losers.

Följdfrågan blir då hur pass seriöst man ska ta budskapen? På hemsidan (www.massgrav.com) finns det ju en del synnerligen humoristiska "blev-aldrig-av"-tryck till t-shirts, och så vidare... Jag menar, det är uppenbart att det finns en del humor i MASSGRAV, och det är ju inget fel i det. Men hur ser ni på den balansgången?
Ola: Hat och humor är vår paroll - om allt bara är nattsvart blir det ju så jävla pretto. Det bästa är ju om man kan säga det man vill men att texten ändå är rolig. Sedan, budskap och budskap... och hur seriöst man ska ta på skiten - vi säger vad vi tycker, och sedan får väl folk ta en funderare på vad de själva tycker; vem fan bryr sig vad vi tycker om något? Vår "graveyardsida" på siten lade vi till för att jag hade en bunt grejer som vi hade skämtat om och som jag hade mockat upp i Photoshop men som inte skulle användas men var kul ändå. Plus en del som blev ratat, och så en del gamla skisser och förslag så... vad fan, vi tänkte att fler kunde få garva åt våra misslyckanden och ogenomförda ideer. Jag tycker vår site är jävligt bra; det finns en massa att kika på och läsa, ingen sån där skitnödig site som någon jävla mupp har suttit och formgett i två år och sen uppdaterar dom den fan aldrig, hur kul är det?

Indy: Men jag kan tycka det är lite trist att en del inte fattar texterna, utan bara ser till de "roliga" låttitlarna; att de inte fattar allvaret bakom humorn. Jag tycker fan att vi har sjukt bra texter överlag; jämfört med alla pajasband där ute som mycket sällan har något eget att komma med. Det är vi och DISKONTO som delar pallplats där. Vi är sanningssägare!
Ola: Ja, det är faktiskt otroligt irriterande när folk tror att vi bara är ploj. Men som sagt, idioter finns det ju gott om.

MASSGRAVs Ola på Åland. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Bland mina MASSGRAV-favoriter finner man "Ett korståg mot långsam käng", som inleder med den smått odödliga raden "åtta versriff - ÅTTA jävla versriff!!", och som dissar seg käng. Tycker ni er se någon ändring där, i "scenen"? Jag vetefan; jag tycker att seg käng kanske var ett större problem i slutet på 90-talet - eller? Vilka pekar ni finger åt; mer konkret?
Ola: Det finns rätt mycket segt skit fortfarande, och det verkar fortfarande gå hem i stugorna, men som jag säger lite senare i låten: "jag nämner inga namn, det har jag fattat att man inte får". Det blev så jävla jobbigt med allt tjafs efter vår låt om JC-punkarna i TOTALT JÄVLA MÖRKER; folk fattade inte att det var en låt mot folk som lyssnade på dem mer än en låt mot dem. Men i alla fall, det känns som om folk gärna vevar riffet och refrängen ett par tre extra gånger fast det inte tillför något. Visst; det blir ju lättare att fylla en fullängdare då men hur jävla kul är det att lyssna på?

Indy: I MASSGRAV handlar det om att skippa allt onödigt trams: inga onödiga bryggor, inga onödiga solon, inge' krångel. Det är ju knappt jag pallar lyssna på en hel MASSGRAV-platta rakt av, och då handlar det ändå bara om tjugo minuter på sin höjd; tänk då hur jävla jobbigt det skulle vara om vi hade åtta jävla versriff innan vi började sjunga. Om en låt är längre än en minut är det något som börjat gå snett. Då är det antingen för långsamt eller för mycket trams inblandat.
Ola: Eller så har man sjukt mycket text (ingen nämnd, ingen glömd - hej Dissteffe!) [Steffe Pettersson, vokalist i DISKONTO -CW]

Jag skulle tippa på att er split-LP med DISKONTO, "A blaze in the northern sky", gett bandet en stor skjuts framåt, då DISKONTO är ett etablerat gäng. Innan jag frågar mer om den: det måste ha varit Steffe i DISKONTO som kom på skivtiteln, eller?
Ola:
Jaha, då tippar du nog fel. Snackade med Ken på vårt skivbolag Sound Pollution USA i går, och det verkar som om den har sålt sämre än "Napalm Över Stureplan", så... DISKONTO har funnits sen farfar var ung, men folk fattar ju inte (se fråga 3 (varför har du numrerat frågorna förresten?)) [för att det blir enklare när man ska pula ihop skiten i admindelen; framför allt då jag fick fippla en smula med radbyten o.s.v. från originaltexten -CW]. Och nej, det var inte Steffe: DISKONTO ville att skivan skulle heta "Slowly we rock" - Steffe är ju mer en ordvitskille. Vi ville döpa den till "A blaze..." och ha ett skitbra kort på TB [känd från ASOCIAL, UNCURBED m.fl. - CW] på omslaget, men sedan var det för lågupplöst och så blev det det där kackiga skitomslaget, som någon sorts kompromiss. Det kanske är därför den har sålt sämre; för att den är så ful. Eller så blev det för förvirrande för alla dumma punkare med den titeln.

"But after the gig..." MASSGRAV i Uppsala. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Indy: Bäst var ju att en massa black metal-folk som tidigare hade gillat oss helt plötsligt började ogilla oss på grund av "A blaze in the northern sky"-titeln. Då har man vunnit. Först tänkte vi kalla plattan för "The Number of The Beast", men jag är mer nöjd med " A Blaze...". Och omslaget är fan inte fult! Det är ju svintufft. Är det något som är fult så är det "Svinen"-tröjan med Reinfeldt på, den är så jäääävla ful... och det är den som sålt bäst. Folk har ingen koll.
Norse: Det var jag som kom på "A blaze...", och jag tycker att allt som står i gotiska jävla typsnitt är fult... så du fattar hur svårt det är att få oss att enas kring något...

Indy: Bara det att Ola envisas med att skriva "nåt" som "nått" kan man ju reta ihjäl sig på! [Pja, kanske inte reta ihjäl sig på, men det tog sin modiga tid att ändra alla "nåt" el. "nått" till "något". Tur då att jag spaltat upp frågorna så fint! ;-) - CW]

Ola: Kompromiss är svårt (och av ondo), och när det blev fler än bara vi tre som skulle tycka så blev det omöjligt. Tacka vet jag WIDESPREAD BLOODSHED som vi släpper en splitsjua med snart: Esse Bloodshed kom med en fantastisk idé och sen fick vi fria händer, och så blev det även ett "sykiskt" snyggt omslag - om det nu bara kommer ut nån gång... Ralph har lovat att den är klar nu, men jag tror det när jag får se det.

Indy: Och där snackar vi färgad vinyl, så du fattar hur vi kommer bråka om vem som ska ha den tuggummirosa!

Hur kom det sig att ni slog era påsar ihop med DISKONTO, förresten? Jag antar att ni gillar DISKONTO?
Ola: Ja, vi gillar DISKONTO skarpt. Dom pratar förjävla mycket, men de är bra killar.

Indy: Jag är mest impad av Martin [gitarr i DISKONTO - CW] som gör armhävningar ståendes på händerna.

Norse: Jamen det är klart att man gillar ett av Sveriges bästa band! "We are the people..."-plattan är ju en av de bästa punkplattor som någonsin gjorts, och deras andra material kommer inte långt efter. Så när vi lärde känna dem, och det visade sig att de gillade oss, tänkte vi att det var en fin idé att göra nåt tillsammans. Sedan om det var så smart vet i fan.. Split-LP's är egentligen en jävla dum grej, splittar passar bättre på 7-tumsformatet.

Indy: Fast alla med koll fattar ju att DISKONTOs låtar på "A Blaze..." är det bästa de någonsin gjort.

Ni har spelat en del sedan det släppet; inte minst utomlands. Berätta lite om turerna...
Indy:
Äh, kan vi inte göra det enkelt för oss? Allt står ju så fint på hemsidan:
http://massgrav.com/giglog.htm

MASSGRAV-öl! (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Ola: Och ja, de historierna är lite censurerade i och med att Indys bibliotekariekollegor läser på vår site; han får sparken annars.

Indy: Och hur tror du det kommer gå nu när du snickrat ihop en "Astrid Lindgren - jävla hora!"-tischa? Sparken direkt.

Nu är det snart (?) dags för nya vaxet "This war will be won by meat eaters". Skiljer den sig i soundet från splitten med DISKONTO? Och vadan titeln?
Indy:
Soundet... uh, snacka inte om soundet. Vi har mixat om plattan rätt många gånger nu, så jag vet knappt hur den låter. Anledningen till att vi mixade om den först var nog att den lät för "bra", dvs för mycket metal. Vi vill ha mer diskant och kaos i produktionen. Punkband som låter metal går ju bort.

Norse: Vad titeln anbelangar, så är det ett citat från Winston Churchill. Se den som ett inlägg i den ständiga debatten mellan köttätare och vegetarianer, eller kanske som ett inlägg i kriget mellan MASSGRAV och "punkscenen"...

Ola: Nä; i och med att det var W.C. som sa det så betyder det att om man inte håller med oss så är man nazist. Skivan låter finfint, jävligt bra låtar - soundet orkar jag inte ens tänka på, fan vilken skit det har varit den här gången! Man vill ju bara köpa en platta folle på rea-pris och lira in skiten, men icke sa Nicke, krångel och jävelskap ska det vara!

Berätta lite om inspelningen.
Norse:
Tja, det var som vanligt, vi lirade in skiten på 10 timmar i Studio Garaget i Solna, sen har vi lagt minst en vecka på att försöka få till en hyfsat mix, och nu är man så trött på skiten att man bara vill bli av med det så att man kan börja skriva nya låtar. Om du undrar över de tekniska specifikationerna så använde jag mig av: En Hagström Swede och en Ibanez RD + en Peavey 5150 genom en 4x12 Malmberg. Ola körde på en Squier JV P-bass genom en Ampeg-stärkare, och Indy lirade baskagge och virvel av märket Ludwig, och ridecymbal av märkte Paiste Rude eller något sådant.

Ola: Egentligen är Ampeg lite för cock rock för mig, jag kör hellre på tysk precision som Hughes & Kettner, men orka släpa dit skiten då liksom.

Jag måste bara fråga om ett par titlar på nya skivan, som jag skulle vilja att ni berättade lite om:

article85-7
"This war will be won by meat eaters" avtäcks lagom till grillsäsongen. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
- "Ursäkta röran - vi suger kuk"?
Ola:
Norses låt; jag vill dock säga att den här låten har gjort det omöjligt för mig att skriva om de jävla snikna, onda, inkompetenta jävlarna som har makten just nu - så fort jag har fått ur mig en vers och en refräng så slår det mig att "Ursäkta röran - vi suger kuk" säger allt det här i bara en mening, och så får jag skrota låten. Har hänt säkert fem gånger redan. En av våra bästa låtar.

Indy: Jag gillar speciellt textraden "Dom snacka, vi rösta, dom fuska, vi dör, vi suger kuk, dom säljer ut".

Norse: Ja, den handlar som sagt om den borgerliga regeringen som visade sig vara ett gäng jävla rötägg som lyckats fucka upp det mesta.

-"Killar med liten kuk gillar grind"?
Indy:
Det här är också Norses låt, så jag vet inte riktigt hur han tänkt, men för mig handlar den väl om alla usla jävla porrgrindband, som förutom att de är dåliga har noll stil och klass, och som dessutom dyrkas av hela Tyskland på alla grindfestivaler. COCK AND BALL TORTURE, GUT (världens sämsta band, världens bästa logga), XXX MANIAK, CLITEATER, PROSTITUTE DISFIGUREMENT... herregud, vilka spån. Jag vill helst inte bli förknippad med sådant avskräde.

Norse: Inspirerad att ett gammalt Hobbex-tryck: "Killar med liten kuk kör Saab Turbo". Den handlar om folk som försöker dölja sina tillkortakommanden inom vissa områden genom att satsa extra hårt på något annat; något som ju sällan lyckas. Eller.. så kanske den handlar om hur vi är tre välhängda killar som ständigt får mycket uppmärksamhet och avundsjuka blickar riktade mot våra underliv när vi ställer oss vid pissrännan på diverse spelställen och festivaler som vi besöker.

Ola: Eller så handlar den om alla muppar på Obscene Extreme som går runt nakna med ett par stringtrosor på huvet för att visa hur otroligt porn grind dom är. Såna människor är oftast italienare eller tyskar och de har ofelbart liten kuk - både fysiskt och psykiskt.

-"Social kompetens"?
Ola:
Jag retade upp mig på det uttrycket. Om man gillar någon så är det ju ingen konst att prata med den personen och om man pratar om något intressant så är det ju inte heller nån konst att snacka på. Den här jävla sociala kompetensen är med andra ord förmågan att kunna babbla om ointressanta saker med folk man skiter i. Varför anses det vara en bra grej att kunna; något som arbetsgivare söker efter? Hatar inte alla skitsnackare?

Indy: Och här återfinns ytterligare en av mina favoritrader på nya plattan: "Social kompetens, det är när man snackar, om ingenting med folk man föraktar". Lysande! Vi borde ge ut en aforismsamling.

Jag vet att ni inte har något färdigt släppdatum - men vad siktar ni på? På ett ungefär?
Ola:
Före sommaren.

In action. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Indy: Fast vad bolaget siktar på är en annan femma är väl bäst att tillägga, så att ingen börjar klaga på oss om plattan aldrig dyker upp.

Hur ser framtidsplanerna ut efter släppet? Antar att ni är sugna på att nå fler människor, men hinns det med mer utespelande, med tanke på kneg och dylikt för medlemmarna i bandet?
Ola:
Planer är inte vår grej. Vi lirar ute när någon ber oss, och spelar in skivor när vi har nog med nya låtar, annars är det bara fuck off, liksom. Nu låter det igen som du tror att vi är nån sorts marknadsinstitut, vad då "nå fler människor"?

Norse: Vi hoppas nog på att köra på i samma anda som de senaste åren, 8-10 gig om året. Någon gång vore det i och för sig skoj att få ihop 10-12 dagars turnerande i USA eller Japan. Intresset finns absolut, men det gäller att få ihop våra snåriga liv också...

Indy i Linköping. (Foto publicerat med tillstånd av www.massgrav.com)
Ola: Jag är så jävla less på att tacka nej till turnéer som låter kul, och oftast är det ju mitt fel.

Indy: En annan plan vi har är att langa ut våra gamla CD-R-demos på Tradera och hoppas på att de säljs för fyrsiffriga belopp; sen kan vi luta oss tillbaka.

Okej. Tack för intervjun - puss puss!
MASSGRAV: Puss puss kan du vara själv.

Kan jag? Pja, det kanske jag kan. Hursomhelst, det var väl det hela... Tackar för feta och snabba svar. Håll utkik efter nya plattan om ni tror att snabb mangelpunk är Eder melodi. (Fotnot: vi har fått tillstånd att nalla bilderna från bandets hemsida. Om någon fotograf vill ha cred för någon bild denne har tagit, så är det bara att höra av sig.)

 

Officiell hemsida
Officiell MySpace

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera