MASSGRAV, SLÖA KNIVAR, NICE IDIOT m fl - Ungdomens Hus, Uppsala, 29 nov 2008 Skriv ut
Skriven av Claes Wiberg   
Skapad 2008-12-01 11:25

Full fart på UAHC-folket; knappt hade man hunnit hämta andan efter MURDER JUNKIES innan det var dags igen – den här gången hette hela arrangemanget "Uppsala Hardcore Party"... och man kan väl förenklat säga att det var MASSGRAV och en hink med andra band. Givetvis blev jag dödens förkyld på torsdagen innan denna lördag, men i min enorma hängivenhet till punkscenen spenderades torsdag–fredag mer eller mindre på rygg med litervis av te och c-vitaminbrus, i någon sorts vag förhoppning om att kunna stå på benen på lördagen.

Så hur mådde då Eder Utsände på Den Stora Dagen, efter att ha genomgått en vätskekur som tangerade farliga mängder (visst fan är ni sjukt intresserade...)? Inte bra, dessvärre. Efter en smärre dos av annan symtomlindring (ledtråd: den kommer i flytande form och framställs i Skottland) var jag ändå redo att hänge sig åt mitt kall – punkrebell och skjutjärnsjournalist med Pulitzerpris i min framtid. Minst. Hey ho, let's go.

RAMAYANA – unga kids som spelar käng. Två sångare, varav en brud. Inte dåligt, men inget överspeciellt heller. Hyfsad trummis, lade jag märke till. Kanske kan bli något med tiden – för anonymt i dagsläget. En del av medlemmarna såg dessutom rätt obekväma ut i sin scenroll (hej basisten!), och det är ju aldrig något plus. Spelar man punk ska man studsa, hoppa, fräsa, spotta, ev. kräkas – att se timid ut går inte hem.

(Vad är RAMAYANA för ett namn förresten? Jo, efter tung research (Wikipedia) listade jag ut att "Ramayana" är ett indiskt epos som berättar om Ramas äventyr. Rama var en kung och inkarnation av Vishnu, som störtades men återtog tronen med hjälp av apkungen Sugriva och dennes general Hanuman (Hanneman?). Hippieskit, med andra ord. Så nu vet ni det.)

NICE IDIOT spelar hardcore, och man hittar bl a Grind-Ove från SAYYADINA och GENERAL SURGERY-Jocke på skutan, för er som diggar kalenderbitande. Lät ju helt okej, men det var knappt en käft framför scenen och då blir det lite avslaget. Kändes mer som att bevittna ett rep än ett gig, av fullt förståeliga orsaker. Tror jag får kolla in de här lirarna igen vid ett mer folktätt tillfälle; svårt att bedöma den här gången.

Efter en snabb middag på restaurangen på andra sidan gatan kom jag tillbaka i tid för att se Malmös SLÖA KNIVAR. Jag blev aningen konfunderad när jag såg en jänta i någon sorts gymnastikdräkt stå på händer på scenen – vad var det här? Det visade sig vara sångerskan i nämnda band – hon studsade runt som en epilepsidrabbad gymnast under hela spelningen; såg klart... roligt ut. Musikaliskt lät de mer amerikanska än övriga band den här kvällen: slutpartiet i "Ni skulle dött av skratt" andades exempilvis Rollins-erans BLACK FLAG. Och basisten hade en MINOR THREAT-sticker på basen. Hängivet att åka bil ända från Malmö för att spela på Huset! "Roligast hittills", tänkte jag.

När PA:t spelade "Wu-Tang Clan ain't nuthing ta fuck wit" så krävdes det ingen femma i matte ("MVG" skulle väl 99% av kvällens publik ha kallat det...) för att lista ut att det var MASSGRAV-tajm. Sist jag såg dem hade de ena jävla problem med ström som gick och annat krångel (kolla recension på annan plats här på sidan), och de blev inte alls glada över att jag påpekade att det drog ner helhetsbetyget avsevärt den kvällen – så givetvis hoppades jag hårt och hett på att strömmen skulle gå även denna gång.. Närå. Sedan sist har grabbsen från Stockholm släppt fullängdaren "This war will be won by meat eaters", som nog skulle komma att göra sig bra live (om jag vågar drista mig till lite skivkritik, så tyckte jag att den rensade fint men att ackordföljderna var lite för melodiösa för min smak).

Så var det skitbra? Jomenvisst. Bra ljud, ett jävla mölj (Indy har blivit märkbart bättre på trummor sedan sist jag såg dem) och ett ohemult röj på kidsen i publiken – nu hade det till sist samlats lite folk framför scenen, tack och lov. Mycket bättre än senast! Det är lite humor i mellansnacken och poserna (Norse!), men det slår aldrig över och blir larvig lekstuga. Det blev lite nostalgiska ilningar längs ryggraden när man beskådade de studsande ungarna framför scenen – där skuttade jag själv omkring, på samma ställe och i samma lokal... för arton år sedan. Undrar hur många av de som såg MASSGRAV denna afton som kommer att spana in liknande gigs runt år 2026...

Ett par nya låtar blev det också – som "Mona Sahlin – jävla hippiehora"... jag kan bara instämma. Gå hem och käka knegarpröjsad Toblerone, och tro inte att du vet något om ungdomar, raves, queervärlden och allt annat som du så patetiskt försöker verka "nere" med, jämrans röstfiskare där.

Lite vett-och-etikett-råd om röjande till kidsen från en ärrad pensionär som mig själv, slutligen: om man ska stagediva så är det bäst att se till att de man ämnar landa på är med i leken. Att rusa upp och kasta sig av scenen snett ut mot de som inte står där framåt, på mindre än en sekund, uppskattas inte av alla. (Landar man på en förkyld, sur C.W. så riskerar man t.o.m. en hurril. Det var bra nära vid ett tillfälle...) Likaså är det lite kefft att gripa tag i någon på måfå ur publiken och kasta in denne i moshpiten. Tsk, tsk – dagens ungdom.

Sedan gick jag hem. Som om jag inte betett mig ålderstiget nog under kvällen, så skippade jag den traditionella eftersläckningen på den lokala närbelägna puben, och köpte sig en glass istället. The end.

Uppsala Hardcore – officiell MySpace

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera