Visa skriven av
Visa i
YEAR LONG DISASTER - "Black Magic, All Mysteries Revealed"
Volcom Entertainment, Ada/Warner, 2010

This Is Good Shit!!! 

Med rötterna i 60/70 talets rock visar YEAR LONG DISASTER att det år 2010 fortfarande finns hopp för bra musik. Inspirerade av författaren Mikhail Bulgakov (rysk författare i början på förra seklet, red. amn) skriver dom utifrån tankar och funderingar som –

"Without evil, there is no good. Without shadows, there is no beauty. Without contraries there can be no progression".  

Djupa funderingar kan tyckas, men det funkar alldeles utmärkt på "Black Magic – All Mysteries Revealed". Plattan är genuint helgjuten och som gjord för konceptet. Det känns som om grabbarna har hittat receptet för att kräma fram det bästa ur varje instrument, röst och medlem. 

Sedan starten 2004 och debuten 2007 har dom fått turnera med band som THE CULT, VELVET REVOLVER och FOO FIGHTERS. YEAR LONG DISASTER har genom sitt energiska uttryck blivit hyllade av både fans och kollegor. Bland annat Lemmy (MOTÖRHEAD) anser att det är så här rock n roll ska spelas.

Plattans koncept har funnits under en längre tid men skrevs under intensivt turnerande. Grunden till albumet spelades in i Los Angeles under den idag exceptionellt korta perioden16 dagar.

Resultatet blev ett dynamiskt, explosivt och kraftfullt album som enligt mig lär "stand the test of time". "Black Magic, All Mysteries Revealed" är en av de jämnaste plattor jag hört på mycket länge. 

Det är svårt att sätta en klockren etikett på hur YEAR LONG DISASTER låter. Stundtals känner jag vibbar av en enklare, rakare och mindre melankonisk version av MY CHEMICAL ROMANCE. Men med tanke på rötterna så påminner det ibland om en uppdaterad 2000tals version av LED ZEPPELIN med tydliga inslag av tungt baserad bluesrock á la 60/70 tal. 

Trion spelar några gig i maj i USA och kommer över till Europa för en handfull gig med start i början på juni.    

Officiell webbplats

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2010-05-22