Visa skriven av
Visa i
ENTHROPE - "Tomorrow's dead days"
Supernova, Bonnier Amigo, 2010

Finska ENTHROPE bildades för drygt fyra år sedan enligt egen utsago för att göra verklighet av en musikstil som den grundande duon Jani Juhola (gitarr, synt) och Ville Keinänen (gitarr, synt). När jag läser detta i promomaterialet som medföljer deras debutalbum får jag redan där känslan av att kvintetten tror sig vara mer speciella än vad de i själva verket är. Att påstå att man tänkt ihop och gett upphov till en helt egen musikstil är minst sagt pretentiöst.

Verkligheten är dock en annan. Det som ENTHROPE gör är gjort tusen gånger förr, både i bättre och sämre utförande. Det som är finnarnas nyuppfunna stil är i själva verket medioker death metal i halvfart utspädd med massor av keyboards och liknande atmosfäriska (jag hatar det ordet...) element.

Jag har som sagt hört det förut många gånger och oavsett hur jag anstränger mig för att ta mig innanför musiken och hitta något speciellt som får mig att komma tillbaka hittar jag inget. Det finns en och annan hyfsad melodi här och var men som helhet susar "Tomorrow's dead days" förbi ganska obemärkt trots en tydlig instrumentell kompetens och en vass produktion.

Jag har inget kategoriskt emot den här typen av metal men det krävs något extra, något som griper tag i mig och ruskar om mig lite. Det är just detta som ENTHROPE saknar och då får det tyvärr vara.

Officiell MySpace

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2010-07-04