Visa skriven av
Visa i
OZZY OSBOURNE MED CHRIS AYRES - "Jag är Ozzy"
Norstedts, Import, 2010
Ozzy Osbournes biografi finns numera på svenska. Efter att ha läst den kan jag bara konstatera att den är precis så underhållande som jag hoppades.

Inledningen kan vara en blivande klassiker. Efter att ha tackat sina fans så skriver rockstjärnan på nästa sida: "De sa att jag aldrig skulle skriva den här boken". Nästa sida: "Men de kan dra åt helvete för här är den". Nästa sida: "Nu ska jag bara komma ihåg något". Nästa sida: (tom). Nästa sida: "Helvete jag minns ingenting". Nästa sida: "Förutom det här då". Därefter räknar Ozzy upp en mängd substanser som han gått på genom åren. Ett par av dem har jag inte ens hört talas om.....

I början av boken får man läsa om hans uppväxt i Aston i Birmingham. Ozzy berättar om hur dålig inbrottstjuv han var. Vid en stöld använde han sig av ett par handskar för att inte skapa några fingeravtryck. En handske saknade dock en tumme, så perfekta fingeravtryck blev det ändå. Snuten kommer hem till honom och hittar, till råga på allt, handsken. Snuten: –"En handske utan tumme, va?. Inget Mensa-material direkt."

Just den här typen av anekdoter där rockstjärnan driver med sig själv radas upp igenom hela boken. Även i bokens sorgliga stunder hittar man ofta en gnutta humor. Ozzy påpekar att just detta sinne för humor har hjälpt honom genom många svåra stunder genom livet. En personlig favorit bland anekdoterna är när frontmannen bestämde sig för att ta körkort. Detta visade sig var lite väl svårt för en alkoliserad rockstjärna med koncentrationsproblem. Att behöva vandra hela vägen när man ska till puben var dock inget alternativ för Ozzy, så han bestämmer sig för att köpa – en häst! Ridturen ner till puben blir allt annat än smärtfri....

Att sedan få höra om hans tid i BLACK SABBATH är nästintill obetalbart om man är ett så stort fan av bandet som undertecknad. Man får höra om bandets tidigaste dagar (Då de för övrigt hette POLKA TULK BLUES BAND!), hur låtarna skrevs... helt enkelt det mesta sett från den tiden, sett ur Ozzys synvinkel.

Den här boken rekommenderas till alla stora fans av rock'n'roll. Jag har läst flera rockstjärnebiografier men ingen har fått mig att skratta så mycket som denna. Lägg därtill att boken är oerhört lättläst. Det blir aldrig jobbigt eller tråkigt att läsa och det är svårt att lägga den ifrån sig.
Av: Jens Lundell
Publicerad: 2010-08-02