Visa skriven av
Visa i
DESPITE - "Clenched"
Dozer Records, Sound Pollution, 2010

Om fjolårets ”In Your Despite” var en karamell för god att svälja är Göteborgsbandet DESPITE’s uppföljare ”Clenched” en godispåse till bredden fylld av salta, hårda och ytterst beroendeframkallande läckerbitar. Och det utan tillsatser.

Plattan som släpps den första oktober i år spelades nämligen in utan vare sig samplingar eller dataredigering och vad vi hör är rå metal infångad med hjälp av utrustning från sextio- och sjuttiotal. Men inte låter det gammalt för det.

Bandet med ny uppsättning säger sig ha velat hitta ett nytt sound och det har man också gjort. Extra tydligt blir det när stenhårda låtar såsom ”Crushing The World” snart åtföljs av vackra pianobiten ”…of the End”, en kombination som för tankarna till THE DILLINGER ESCAPE PLANs senaste (och i mina öron eminenta) konstexperiment till platta. Och så titelspåret ”Clenched” – en riktig käftsmäll till låt med grym hitpotential och äckligt snygga gitarrer. Samtidigt är det ingen tvekan om att det fortfarande är goda gamla DESPITE som fortsätter att skriva låtar som lätt ger LAMB OF GOD en match uppe på metaltoppen.

Bandet skiftar skickligt mellan ljuvligt tungt gung och farligt snabb galenskap och även om samarbetet med ANDREAS KLEERUP är nästan lika oväntat som förra årets anlitande av KNUT ANGRED visar sig även detta vara ett riktigt lyckat drag när stråkarna drar igång på bland andra ”Commander Of Hate”. Att plattans omslag är misstänkt likt det som pryder IN FLAMES ”Come Clarity” går inte att missa och visst har DEREK HESS varit i farten igen.

För att återgå till godislandets jämförelsespektrum är det en sockerchock till platta DESPITE bjuder på och frågan är om inte ”The Cause and Solution”, den till sist sparade pralinen med det smältande mjuka innehållet, är kraftfull nog att krackelera hela käken. Nog rungar det i alla fall i öronen när de sista tonerna av denna perfekta symbios av änglakör och helvetesskrik lämnar mig lyriskt sockerhög.

Officiell MySpace

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2010-09-07