Visa skriven av
Visa i
RAUBTIER - "Skriet Från Vildmarken"
BD Music, import, 2010

Hur skulle det låta om Roger Pontare gjorde lumpen med RAMMSTEIN i Boden?

Svar: det skulle låta som RAUBTIER. Alltså: storvulen, lätt visbesläktad marschmetall på svenska. Med bombastisk musik, och minst lika bombastisk stridsvagnslyrik antar jag att folk antagligen antingen hatar eller älskar RAUBTIER. Jag befinner mig någonstans mitt emellan.

Macho-pansar-Armageddon-stuket kan bli lite enahanda ibland; sant. Samtidigt finner man här både musikaliska och lyrika nyanser emellanåt (i den mån man nu kan använda ordet "nyanser" när man skriver om RAUBTIER...). Som exempelvis i "Lennart" - vars historia dessvärre inte är tagen ur luften (för ett "case study" om fallet och mördaren ifråga, läs Pelle Tagessons bok "Den svenske kannibalen"). Och visst är titelspåret fett så det både heter duga, räcker samt blir över. Icke att förglömma; vem kan tycka illa om textraderna "För varje krossad dröm jag någonsin drömt / För varje bittert glas jag någonsin tömt..."?

Men det finns dock ett och annat som absolut kan bli bättre - jag vill ha än fetare och än mer catchy refränger; och jag ser gärna att ackordföljerna och melodierna blir lite mer avancerade i framtiden. Däri ligger RAUBTIERs eventuella framtid - de har utan tvekan ett ganska eget stuk (jaja, jag vet att det låter en hel del RAMMSTEIN emellanåt, men jag tycker ändå inte att RAUBTIER är en rip-off. So sue me); nu är det upp till dem att utveckla det säregna uttrycket.

Till dess fungerar "Skriet från vildmarken" över förväntan, faktiskt - hade bara hört någon enstaka låt innan och fått lite kalkonvibbar, men Haparandagänget har sina ljusa stunder.

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2010-10-10