Visa skriven av
Visa i
EVOCATION - "Apocalyptic"
Cyclone Empire, import, 2010

EVOCATION från Borås bildades så tidigt som 1991, knatade in i Sunlight-studion, spelade in ett par demos och lades sedan helt kallt på is anno 1993. 2004 släpptes dessa demoinspelningar på skiva, och grabbarna beslöt sig får att återuppta verksamheten med omedelbar verkan. Skivkontrakt kirrades, plattor släpptes. Nu är det återigen dags i.o.m. tredje fullängdaren "Apocalyptic" (fjärde om man räknar med den nämnda demo-cd:n.

Hur det låter? Som Sunlight-döds (inspelningen är dock inte fäst på band där). Den närmaste referensen är tvivelsutan DISMEMBER, även om de vokala insatserna är mer AT THE GATES-kraxande än Matti Kärki-gruffgruff.

Ett hyggligt death metal-vax - inget snack om den saken; välljudande produktion och kompetent instrumenthantering. Måste dock tillstå att hela anrättningen har lite för många melodiösa heavy metal-kryddor för min smak - såsom emellanåt också ofta har varit fallet med DISMEMBER genom åren. Absolut ingen mjäkdöds för det - det är värt att poängtera. Den här CD:n har definitivt sina ljusa stunder.

"Apocalyptic" dyker dock upp i ett lätt ogynnsamt konkurrensklimat - GRAVE och UNLEASHED har ju exempelvis släppt storstilade old-school-pastejer de senaste åren, och EVOCATIONs tredje giv är inte fullt lika bra, även om den är allt annat än dålig.

Ironiskt, då situationen antagligen såg ungefär likadan ut för bandet i början på 90-talet...

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2010-12-08