Visa skriven av
Visa i
ODYSSEY - "Reinventing The Past"
VicRecords, Sound Pollution, 2010

Dan Swanö (EDGE OF SANITY, BLOODBATH och NIGHTINGALE) är en institution i Svensk metal. Han har producerat band som OPETH, DESSECTION och DARK FUNERAL vilket visar att han har en meritlista som andra hade givit sin högra hand för. Under namnet ODYSSEY släpper han "Reinventing The Past" och får genomföra en personlig dröm; att spela in sina favoritlåtar. Det är vitt skilda grupper och genres vilket är mycket intressant och den unika Swanötouchen sitter självklart där den ska.

I "At The Gallows End" (CANDLEMASS) har Dan fångat den tyngd och känslan som gjort CANDLEMASS unika. "End Of The World" (RAINBOW) har ett mörker som Richie Blackmore hade varit svart av avund om han kommit i närheten av. Ett av de mer udda spåren är Swanös version av DEPECHE MODEs "Shake The Disease". Min personliga favorit är den gamla pop-prinsessan Sandras låt "In The Heat Of The Night", där Dan gör om pop till metal av högsta rang. 

Han gör en underbar version av URIAH HEEPs gamla dänga "Gypsy" där fett tunga gitarrer gör underverk. Dan spelar själv alla intstrument och producerar givetvis själv. Det är egentligen inget nytt men känns ändå fräscht och ett trevligt grepp att fånga originalversionerna på ett smakfullt sätt och samtidigt få in sin egen touch på alstren. 

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2010-12-17