Visa skriven av
Visa i
YERSINIA - "Efter oss syndafloden"
Black Star Foundation, Sound Pollution, 2010

Har du någon gång blivit sådär utskälld av en förälder eller en lärare så att det bara varit en våt fläck kvar av dig efteråt? När du tänkt efteråt att tomten nog aldrig mer kommer att komma med julklappar till dig. Ungefär lika tillintetgjord känner du dig efter en holmgång med "Efter oss syndafloden" som är debutplattan med Uppsala kvartetten YERSINIA.

Jag skulle kunna gräva fram varenda superlativ jag kan hitta i en ordbok för att försöka förklara hur jävla tufft jag tycker det är att bandet sjunger på svenska, men kan bara konstatera att sångaren Mattias Erngren verkar ha en mer eller mindre bottenlös kunskap och naturlig begåvning när det gäller att använda och uttrycka sig på vårt mål. Att en eller annan dikt och poesibok trängs i hans bokhylla där hemma är nog inte en alltför vågad gissning, för maken till genomtänkt och vredesindränkt lyrik har jag inte hört eller läst sedan IMPERIET tolkade Bruno K. Öijer.

Musikaliskt så förvaltar de hardcore arvet efter REFUSED med en självklarhet som om de blivit matade med det direkt från deras mödrars bröstmjölk. Släng sedan in en rejäl slev med blackmetal-råpunk som till exempel TOTALT JÄVLA MÖRKER, och du kan nog förstå att YERSINIA sopar mattan med, och är ljusår bättre än "Bandit-anpassade" LILLASYSTER och liknande band.

Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2010-12-18