Visa skriven av
Visa i
RAUNCHY - "A Discord Electric"
Lifeforce, Sound Pollution, 2010

Sju sekunder efter att jag klickat play på min iPod och lutat mig tillbaka i bussätet måste jag plocka upp den lilla musikspelaren ur jackfickan igen. Var det inte dansk metal jag skulle recensera?

Med A Discord Electric släpper RAUNCHY verkligen på hämningarna, och det på ett allt annat än konventionellt sätt.

Visst har de spelat alternativ metal förr men nu har deras budskap kristalliserats. I det inledande spåret, vars intro är mer disco än döds, framför Kasper Thomsen med en röst sötare än en flickidols stämma budskapet ”this is a call for celebration, this is new music”.

Helt i enlighet med mix-n-match-tidsandan blandas här synthslingor och finstämmiga melodier med tunga gitarrriff och mäktiga trummor. Ändå snackar vi inte uttjatad metalcore, inte på långa vägar. RAUNCHYs discometal är så mycket mer spännande. Den är genomtänkt, innovativ, kaxig och helt oemotståndlig.

Invävt bland gothslingor och avgrundsvrål introduceras popens förförelser i rockens mystik och symbiosen lyckas så pass väl att även de tuffaste metalheadsen kommer ha svårt att motstå denna dansanta mix. Visa mig den som inte svänger på höfterna till Nght Party!

Bring out your romance, to sing for your halo, bring out your feelings and let all your love go…”

Det känns uppfriskande med ett band som står för att man spelar lättillgänglig metal och som uppmanar till dans, utan att enbart tilltala kids i neonkeps och snedlugg. Musikstilarna blandas visserligen bitvis väl glatt och fans av den rena metalskolan kan säkert komma att bitvis muttra för sig själva men själv är jag så pass såld att jag nästan missar min hållplats när jag drömmer mig bort till RAUNCHYs feel-good-musik.

Har du hittills missat denna kandidat till prispallen för 2010 års bästa skivor så se till att åtgärda misstaget på en gång.

MySpace
Av: Bella Qvist
Publicerad: 2011-02-02