Visa skriven av
Visa i
ULCERATE - "The destroyers of all"
Hammerheart, Import, 2011

ULCERATEs musik är inte lättsmält. Låtarna är på tok för långa och har konstiga arrangemang som man inte får riktigt kläm på.

Riffen är på tok för luftiga för att vara riktigt råa. Men ändå lyckas dessa välfriserade Nya Zeeländare göra ett album som kommer vara ett av årets bästa inom metalgenren.

ULCERATE har ett unikt sätt att göra låtar på. Riffen är som sagt väldigt luftiga och bygger på hela gitarrackord – som för tankarna till postrock snarare än de vanliga kraftfulla kvintackorden som vi är vana vid. Riffen driver alltså inte musiken framåt som i till exempel death metal, utan det är trummorna som driver låten framåt. Så när gitarr och bas ligger och plinkar dissonanta ackord är det trummorna som ger liv och rörelse i musiken med hjälp av avancerade trumfigurer och blastbeats om vartannat.

Vissa säger att ULCERATE är ett death metal band, men det är att förenkla verkligheten. Blastbeatsen i sammanhanget gör inte att musiken blir aggressiv som man är van vid, utan mer att musiken får en skjuts framåt. Tänk valfritt postrockband med blastbeats och rå death metal sång.

Den enda metal-referens som kan förklara hur ULCERATE låter är DEATH SPELL OMEGA med sin skeva progressiva vad-det-nu-är-för-metal.

”The Destroyers of All”  är soundtracket till musikalisk förvirring. Helt briljant såklart!

Officiell MySpace

Av: Dan Bengtsson
Publicerad: 2011-02-22