Visa skriven av
Visa i
INFERNO XII - "First Circle"
egen, egen, 2010

Från Växjö kommer kvintetten i INFERNO XII som på eget bevåg här släpper sin debut "First Circle", som visar sig vara en progressiv rockplatta vars riff styr tonerna mot det mörka och ockulta.

Det börjar riktigt bra och riffen i de två första låtarna är båda tunga och medryckande. Det låter både lite som sentida ENTOMBED och ibland lite som något DANZIG skulle kunnat göra. Men sen händer något och plattan svänger och får en splittrad inriktning. Till exempel "The Watcher" låter som ett trött gammalt riff som Mustaine i MEGADETH kasserat, och den progressiva och något lugnare "Black Path (Come Over)" låter bara konstig och seg i mina öron.

Sen ändrar de kurs igen för på "Soul Fire" associerar jag till FIELDS OF THE NEPHILIM och THE MISSION och där lyckas de förmedla den mörka svärtan på ett trovärdigt sätt igen. Spåret efter tappar de bort mig igen och lyckas aldrig riktigt hitta mig igen.
 
Det som framförallt gör att "First Circle" inte tilltalar mig är de alltför progressiva utsvävningarna som i mina öron gör att de i grunden bra riffen tappar all kraft och allt blir istället trött och mesigt. Sen kan jag inte riktigt med sångaren Lj´s vokala insats som inte riktigt har den "pondus" som ändå behövs för att det ska kunna bli trovärdigt. Det mörker som INFERNO XII eftersträvar låter mest som en grå skymning.

Officell MySpace
Av: Simon Ellard
Publicerad: 2011-04-07