Visa skriven av
Visa i
FOO FIGHTERS - "Wasting Light"
Sony Music, RCA, 2011

Säger man FOO FIGHTERS har nästan alla en åsikt. Även om många har gillat, kanske älskat, David Grohl med kamrater någon gång handlar kommentarerna ofta om det numera halvmesiga rockbandet som släppte en Greatest Hits-samling med någon urtråkig singel om hjul för ett par år sedan.

Att Grohl nu vågar sig på ytterligare en ny skiva och dessutom hälsar på Skavlan på bästa sändningstid är ju som gjort för att "bandet som aldrig överträffat NIRVANA" ska sågas av metalrecensenterna.

Det roliga är att FOO FIGHTERS med ”Wasting Light” spränger alla förutfattade meningar om gubbig tråkighet i tusen bitar. Herr Grohl med band har plockat alla essen ur ärmen, förfinat sina trix till absolut briljans och förvånar alla med en platta som kanske är den bästa de gjort. Bandet som skrev "Everlong" och "One By One" är tillbaka och mer levande än någonsin.

Den Butch Vig-producerade plattan, som befäster bandets förmåga att skriva klockrena låtar, tar oss tillbaka till garage-rötterna och visar särskilt i ”White Limo”, en låt vars video också ger oss en aning om gruppens humor, prov på deras hårda sidor.

Samtidigt visar den vägen in i framtiden i form av grymma, nästan poppiga låtar såsom underbara ”I Should Have Known”. För ÅH, vilken låt det är. Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om den allena men nöjer mig med att å det varmaste rekommendera denna vackra, ångerfyllda och bittert ljuvliga skapelse som kommer att placera sig högt på Spotifys topplistor framöver.

Grohl bevisar alltså att han fortfarande är att räkna med och fortsätter att skapa rockklassiker för många framtida generationer. Det är arenarock när den är som bäst, som gjord för att euforiskt skrika med i tillsammans med kompiarna en ljummen festivalkväll. Men det är inte bara de grymma gitarriffen och medryckande melodierna som imponerar, även de smarta texterna bjuder ofta till eftertanke.

Att den forne NIRVANA-trummisen gått igenom mycket vet vi alla och på ”Wasting Light” diskuterar han bland annat både kändisskap och maktmissbruk medan det övergripande budskapet handlar om det viktiga i att gå vidare i livet.

Bandet sparar det bästa till slut och finalnumret “Walk” är en sådan där låt som är så bra att man nästan sprängs med Grohl när han sjunger ”I never wanna leave, I never wanna die, learning to walk again … I believe I have waited long enough”.

För visst har han det. Han har väntat på den här stunden, den här skivan och det här erkännandet, FOO FIGHTERS behöver inte längre gömma sig för sitt förflutna eller skämmas för att de finns. De har lagt de mesiga och det tråkiga åt sidan och lärt sig att göra det de gör allra bäst igen. Och de lämnar ingen oberörd.

MySpace

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2011-04-07