Visa skriven av
Visa i
JÄRNMALM - "Skördar och sår"
Beat Butcher, Border, 2011

Med ett avstamp i den svenska vistraditionen lyfter JÄRNMALM från Stockholm sin poppunk till en nivå med en liten egen personlig prägel som verkligen tilltalar mig med sin lätt dystra och melankoliska klang. "När vettet runnit ut" sjunger de i fjärde spåret på sitt fjärde släpp (andra på Beat Butcher) och jag känner mig lite "vettlös" och småryser av välbehag över det folkmusik- /DIA PSALMA-molliga gunget. En ruggigt bra låt helt enkelt, eller kanske hellre "rysligt" bra då bandet har valt att kalla sin musik för just "rysrock". Ett annat band som jag också osökt börjar fara efter i huvudet är det sedan länge insomnade HARLEQUIN från Mariestad.

Även de övriga fem låtarna följer upp i denna musikaliska stig men förutom sista "Ensamheten II" når de övriga inte upp till samma nivå av "rysligt" välbehag hos mig. De är helt enkelt inte lika "molliga" och bandets mer popiga sida tilltalar mig inte lika mycket. Det största hindret är för mig är tyvärr Tobbes sång som jag, precis som när jag recenserade deras debut-cd, tycker är alldeles för vek och kraftlös. Det är inte alls falskt men han når inte "upp" så att säga utan låtarna faller nästan platt till marken, vilket är jävligt synd då de i grund och botten har en stor potential i mina öron.

Jag tror ändå att kvartetten tänker helt rätt i sitt musicerande då de delvis fyller upp det tragiska tomrummet efter den svenska melodiösa punkvågen på nittiotalet. Och det behövs verkligen.

Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2011-04-13