Visa skriven av
Visa i
PROTEST THE HERO - "Scurrilous"
Spinefarm, Cosmos, 2011

Kanadickerna har lämnat mig som oftast ganska andfådd och utmattad, men alltid med ett leende på läpparna. En händelserik färd som är klart lummig och färgsprakande med överlappande melodier som rusar fritt överallt i en mångfaldigt tempofylld vegetation. Ett coolt framförande jag har svårt att sätta etikett på.

Jag har kommit på mig själv att många gånger överanalysera kvintettens framfart eftersom man smeker en hårt, melodiskt, tekniskt, rockigt, regnbågsfluffigt sockersött och metalliskt. Alltså, en sprudlande progressivitet med skalor överallt som flyter ihop utan att det ska bli för mycket musikermusik av det hela. Visst, jag kan ibland känna av en viss mättnad när man lastar på lite för mycket av det goda samt att det finns stunder där man blir något ryckiga för sitt eget bästa. Ändå inget som direkt stör mig eftersom det aldrig blir utdraget i längre passager.

Brukar inte ty mig till sådant här men att jag anser man står över många beror inte bara på det fantasirika framförandet men också att stor förtjänst ligger i just Rody Walkers sånginsats. En gudabenådad snubbe som har röstresurser många hade dödat för. Just det att han markerar sig starkt genom att sjunga och fungera som ett instrument. Inte som andra entoniga clowner som bara enformigt skriker sig grundlöst igenom en platta och tro sig göra någon nytta.

Att det är band som ligger rätt i tiden och (säkerligen) har sin största skara fans bland unga Nordamerikaner är ganska lätt att föreställa sig. Jämför man dock med andra stora och populära skitband (läs: BRING ME THE HORIZON, AUGUST BURNS RED, DEVIL WEARS PRADA m fl) anser jag att PROTEST THE HERO är som sagt otroligt mycket mer än så.

Svingrymma öppningen "C'est la vie" ger er definitivt en passning vad det rör sig om.

Officiell MySpace

Av: Fredrik Andersson
Publicerad: 2011-04-21