Visa skriven av
Visa i
RIBSPREADER - "The Van Murders"
Vic Records, Sound Pollution, 2011

Om jag inte minns helt galet:

Close-Up - ni vet, den där blaskan som alla klagar och gnäller på, trots att de själva inte gör ett skapandes grand för metalljournalistik - höll en gång en tävling där man kunde vinna samtliga gamla nummer, om man motiverade sig bättre än alla andra tävlande, rörande varför man var the one, Orgasmatron (så att säga). Bland tävlingsbidragen fanns en Rogga från Gamleby som ansåg att han skulle ha priset, eftersom han var "den snyggaste killen i Gamleby - alla tycker det".

Now, jag visste inte då - och vet inte nu - om denne Rogga var densamme som dödsmetallmusikern Rogga Johansson från just Gamleby (känd från RIBSPREADER, CARVE, PAGANIZER m.fl. akter), men solklart var i alla fall att om jag i framtiden recenserade någon av dennes skivor, så var det inte tu tal om att betyget skulle bli bra, enbart på basis av det underbara citatet ovan. Det är vad jag kallar oberoende journalistik nämligen.

Vi spolar framåt en hel kasse med år, och det är dags att se vad Rogga Johansson och RIBSPREADER kan prestera.

"The Van Murders" är tydligen ett konceptalbum om en mördarduo men då vare sig låtlista eller lyrik medföljer mitt exemplar av plattan, har jag inte mer att säga om den saken. Klart står alla fall att det (rent musikaliskt) rör sig om barsk old school-döds i mellantempo. Hör jag lite CANNIBAL CORPSE och DERANGED i smeten? Det gör jag. En och annan skvätt BOLT THROWER-marinad ligger över anrättningen emellanåt också. Lyssna på fjärde spåret, t.ex. (BOLT THROWER är guld värda; det anser alla med god smak). Gillar ni dylikt, så uppskattar ni säkerligen även "The Van Murders". Märkligt vore det annars.

Extra grädde på löklaxen är den dunderfläskiga ljudbilden, som ger old school-dundrandet den där lilla extra knuffen, som sådan här musik så väl behöver. Detta i kombination med att Rogga och kompani lyckas variera riffandet på ett bra sätt... ja, det blir inte dumt alls! Så ta och köp skivan; det är mitt råd till er. Om inte annat, så för att Rogga är den snyggaste killen i Gamleby.
 
Alla tycker det.

Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2011-05-03