Visa skriven av
Visa i
LAST WINTER - "The Heart And The Broken Compass"
Lifeforce, Sound Pollution, 2011
The Heart And The Broken Compass är en skiva full av hjältesånger. Låtar som spelas när den gode hjälten, med brustet hjärta, krossade drömmar och en enda chans att vinna sin inspärrade prinsessa, svingar sitt taniga svärd mot den väldige draken i en allra sista strid. Det är episkt, väldigt episkt, och väl lämpat för ett tufft pass på träningscykeln. ”Du klarar det,” skriker LAST WINTERi mina förtjusta popöron och jag tror dem.

Låten ”Neptune” är det perfekta exemplet. Nye sångaren Ian Dempsey framför en text om trånande kärlek med brinnande passion och gör den lekande lätt till den ultimata allsången.

”…and you say you, you will never love another, and you say you will never feel this way again… and all you ever needed was a miracle.” Pop-perfektion.

Floridakvintettens melodiösa rock flirtar med 90-talets alternativa akter och 80-talets powerpop men det är ändå nutida rock-referenser som tycks ligga närmast. Visst är det lätt att dra paralleller till band som 60 SECONDS TO MARS men det bär lite emot att placera det här bandet i emo-facket. De är så mycket mer. Å andra sidan är det svårt att göra annat när de fortsätter att föra tankarna till band såsom TAKING BACK SUNDAY och THE BLACKOUT.

”Hide Your Eyes” är en smått tjatig (textraden you remind me of what I’m dying for upprepas ett tjugotal för många gånger i min smak) men likväl medryckande dänga som sitter på sönderspela-på-radion-potential. Jag hoppas de lyckas slå igenom till de bredare massorna utan att uppleva TAKIDA-fenomenet.

Avslutande ”Arrows” uppfyller alla episka filmmusikskriterier, hjälper mig att trampa ännu fortare på träningscykeln och sammanfattar skivan:

”So put your errors to the side, take your aim and just let go, because you are, you are stronger, you are safer than you know.”

Till sist vill jag poängtera att LAST WINTER inte låter som ytterligare ett nasalt emo-wannabe-MY CHEMICAL ROMANCE-band. De har något eget. Det må vara att det är Disneyfilm-touchen som gör dem speciella men jag faller ändå för det. Pladask.

Anledningen till att skivan inte får ett högre betyg kallas fantasilöshet. Jag tror att de här grabbarna har potential att bli ännu, ännu bättre om de bara vågar ta några steg iväg från snällpopen.

MySpace

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2011-07-17