Visa skriven av
Visa i
PYRAMIDO - "Salt"
Total Rust Music (cd) Mourningwood (lp), Border, 2011

Jag har den senaste veckan lyssnat mycket på PYRAMIDOs andra fullängdare, men efter tragedin i Norge har den snurrat konstant i min cd spelare mellan nyhetsrapporteringarna och på sätt och vis blivit mitt personliga "soundtrack" för att hjälpa mig att förstå det ofattbara, och även hjälpt mig att bearbeta chocken som jag tror att vi alla mer eller mindre drabbats av. Med detta sagt så kanske detta inte blir en helt objektiv recension, men det är vad jag känner just nu.

Med ett tungt drönaraktigt riff sparkar Malmöbandet igång med låten "Walking Blind" och man sätter direkt ut riktningen åt vilket håll den här båten ska gå. Båt och båt förresten, oljetanker är snarare ett mer passande ord i sammanhanget. Riffen har man grävt upp djupt nerifrån Louisianas träskmarker med band som till exempel EYEHATEGOD som vägvisare. Men man har även vävt in en svärta och vemod i gunget som i mina öron andas både CULT OF LUNA och BREACH.

Sedan har de funnit en fallen ängel i sångaren Ronnie som med sin rakbladsvassa stämma skär genom musiken som ett glödgat järn hade gått genom smält smör. Enda konstpausen under det sex låtar och 40 minuter långa albumet, är "Saltstoder" som är en cover av ett band som heter PAVEMENTSAW, och som är en stilla intro/outro historia (fast den ligger som spår tre) som är så jävla vacker att jag nästan blir tårögd.

Plattan är genuint svinbra rätt igenom men bästa låt är "Onward" som målar upp ett grått dystopiskt landskap från din värsta mardröm där enda sättet att komma ur den är att låten tar slut, eller rättare sagt att skivan tar slut för det är faktiskt likadant med övriga spår också. Men lik förbannat vill du ändå tillbaka dit direkt igen.

Officiell webbplats
Officiell Facebook
Officiell MySpace
Av: Simon Ellard
Publicerad: 2011-07-28