Visa skriven av
Visa i
RISE AND SHINE - "Empty Hand"
I Hate, Sound Pollution, 2011

Om man läser namnet på RISE AND SHINEs MySpace-adress ("flowerpowermetal"), vilket även är namnet på deras debutplatta, så borde detta tilltala mig – smyghippie som jag är. Och på Muskelrocken 2011 i eftermiddagssolen med en pilsner i näven var det ett riktigt skönt gung. Hemma i stereon blir det tyvärr bara en stor gäspning. Detta är RISE AND SHINEs fjärde fullängdare och de har hållt på sedan 1993 och påstår sig ha haft fler medlemsbyten än DEEP PURPLE. Om det nu är bra eller dåligt låter jag vara osagt. 


Det är stora och utsvävade 70-talsriff, men segt som månadsgammal julknäck. Man tuggar och tuggar, det bara växer i munnen och trots att det smakar sött tvingas du till slut att spotta ut det. Stockholms-kvintetten vill nog att det ska låta lite doom, men istället för att våga fullt ut så blir det bara "långsamt" och man får inte ens fram tyngden. Det blir så att säga flugvikt istället för tungvikt. Sen är det sångerskan Josabeth Leidis röst som inte faller mig på läppen. Hon har förvisso en ganska säregen basig stämma och klarar ett ganska brett register men låter samtidigt konstlad på något "burkigt" sätt som gör att jag hänger upp mig på den. Däremot lägger gitarristerna Joakim Knutsson och Daniel Josefsson snygga gitarrmelodier och fuzzdarrningar och har finfina solodueller i de flesta låtar, men tyvärr gör ett solo ingen låt av sig självt.

Bästa låten är ändå "Someone Elses Share" som är lite stökig och ruffig i riffet och är den bit som jag faktiskt zappar tillbaka till ett flertal gånger. Även den akustiska balladen "Dirty Tricks" har definitivt sina poänger, även om den är katten bland hermelinerna på skivan. Nej, knäck är godast som nygjord när den smälter i munnen...

Officiell MySpace
Av: Simon Ellard
Publicerad: 2011-07-28