Visa skriven av
Visa i
FORGOTTEN TOMB - "Under Saturn retrograde"
Agonia Records, import, 2011

Grabbarna i italienska FORGOTTEN TOMB måste gilla PARADISE LOST anno "Shades of God" och "Icon". I alla fall är det min första tanke när jag klämmer på bandets nya album.

Öppningsspåret på kvartettens femte fullängdare, "Reject existence", kunde så när som på sången - Herr Morbid (sång, gitarr) kör mer raka dödsrosslingar och plågade vrål än vad Nick Holmes gjorde - likaväl varit ett bonusspår på den japanska utgåvan av något av sagda album med den brittiska combon. Det är klämmigt melodiöst samtidigt som det är lite mysgothigt och metal på samma gång.

Nästa låt, "Shutter", lutar inte fullt lika mycket i samma riktning utan har ett mer doom-rockigt och nästan stoner-aktigt sound och bjuder dessutom på lite (nästan) ren sång.

I tredje spåret "Downlift" dyker PARADISE LOST-gitarrerna upp igen samtidigt som stoner-gunget inte riktigt hunnit ut ur lokalen, lite som att låt ett och två tillsammans blir nummer tre. Lite på det sättet fortsätter det sedan plattan igenom.

FORGOTTEN TOMB vill vara goth metal, doom och stoner på en och samma gång, hela tiden med tung slagsida åt nittiotalets PARADISE LOST, och på det stora hela presterar de bra i sitt försök att kombinera alltihop till sitt eget recept. Resultatet är svängig och inbjudande metal som jag gissar tilltalar en ganska bred publik. Vem som helst som gillar till exempel OPETH (minus det proggiga), TYPE O NEGATIVE eller KATATONIA borde finna det här mer än lyssningsvärt och det är svårt att förneka att det svänger riktigt bra både en och tre gånger.

Officiell MySpace

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2011-08-06