Visa skriven av
Visa i
FOO FIGHTERS - "Foo Fighters: Back And Forth"
Sony Music, RCA, 2011

FOO FIGHTERS gick igenom all sin växtvärk i öppenheten, säger Dave Grohl. Med DVD:n ”Foo Fighters: Back And Forth” gör bandet sin tragiska, turbulenta och slutligen triumferande resa ännu mer offentlig.

Dokumentären börjar där NIRVANA slutar, med Kurt Cobains hastiga och tragiska bortgång. Den följer Grohl från de första kassettbandsinspelningarna genom kämpiga år av avhopp, droger och ändlöst turnerande tills bandet står på brinken av utmattning och närapå stänger ner hela projektet, till enorma framgångar och slutligen återvändandet till analog inspelning i Grohls källare.

Det är lätt att glömma vad ett band som FOO FIGHTERS faktiskt har bakom sig, hur mycket de har gått igenom, vilka framgångar de har under bältet och framför allt vilken utomordentlig låtskrivare Grohl är.

Med ”Foo Fighters: Back And Forth” visar bandet ogenerat upp hela sin allt annat än perfekta 16-åriga historia.

Vi följer gruppen genom sorg, lycka och allt däremellan medan vi bjuds godbitar ur arkivet, filmavsnitt från de många turnéer den ständigt olika bandkonstellationen spelat och personliga intervjuer med samtliga inblandade.

Här får vi höra föra detta bandmedlemmar svära över att utan varning petas inför en väntande världsturné för att strax därpå tillägga att de två år de faktiskt ingick i gruppen var de bästa de någonsin haft.

Vi får följa med in i studion, bakom kulisserna och hem till familjen Grohl, och vi får äntligen se rockstjärnornas mänskliga, golvskrubbande, sidor. Och det är precis som den överdoserande trummisen Taylor Hawkins tillägger på extramaterialet, han är ingen rockstjärna, han är musiker.

För ett FOO FIGHTER-fan är DVD:n en guldgruva på 100 plus 35 minuter att dyka in i gång på gång. För en person som mig, som uppskattat bandet och periodvis följt dem utan att någonsin hänga deras affischer på väggen, bjuder den på en förvånansvärt fängslande resa. Jag finner mig själv inte bara sjungandes med i sånger jag glömt att detta band kläckt fram men också sjunkandes allt djupare ner i fåtöljen. Det står snart fast att FOO FIGHTERS har en fascinerande historia men framför allt att de är ett fenomenalt bra band.

När Grohl gråter inför ett fullsatt Wembley som ekar av ”The Best Of You” står håren på armarna.

”Foo Fighters: Back And Forth” är en nära, humoristisk och välgjord skildring av ett ständigt växande band som på grund av de tråkigaste tänkbara omständigheterna stått i rampljuset från dag ett och därför gått igenom all sin problematik under hela världens strålkastare. Samtidigt är det en underhållande film med en läxa att lära ut framför alla andra; livet går vidare.

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2011-08-14