Visa skriven av
Visa i
PENTAGRAM - "When the Screams Come"
Metal Blade, Border, 2011

Legendariska PENTAGRAM släpper här sin första officiella live-DVD. Den spelades in i maj 2010 på Maryland Deathfest i Baltimore, en konsert som var den sista på en USA-turné kantad av diverse medlemsstrul. Strulet ledde dessbättre till att gitarristen Victor Griffin (DEATHROW, PLACE OF SKULLS) återvände till bandet efter många års frånvaro. Victor ställde, som nykristen, flera ultimatum till bandledare Bobby Liebling: inga upp och ned-vända kors, inga pentagram och vissa låtar vägrar han spela. Nåväl, Bobby var väl tillräckligt desperat för att ge vika för kraven, och det kanske är värt det, för Victor har en enorm pondus som doom-gitarrist (och ryktet gör gällande att det var Victor som var först med att stämma ner guran till ett B).

Den ofrånkomliga frågan är nu: är det här DVD:n som PENTAGRAM-fansen väntat på i alla år? Tyvärr är svaret ett tveklöst "icke!". Bandets framförande är bra, men inte fantastiskt. Bobby struttar omkring i tajta guldbrallor och gör sina välkända pundar-moves med uppspärrade ögon som håller på att trilla ur skallen på honom. Basisten Greg Turley gör ett habilt hantverk, medan trummisen Gary Isom fumlar lite väl mycket. Det är Victor som är behållningen av manskapet på scen, men det verkar inte stiga karln över huvudet.

Det stora problemet med detta släpp är rent produktionstekniska. Först och främst: hur i h*lvete tänkte man när man beslutade att filma PENTAGRAM på en metalfestival, utomhus (bredvid en motortrafikled, i fullt dagsljus?? Hallå? Ljudet är inte heller mycket att hurra för. Framför allt är det sången som är knepigt mixad med en massa eko och noll närvaro i sundet.

Som enda bonusmaterial får vi se en snurrig tio minuter kort intervju med Bobby, inspelad precis innan konserten.

Tyvärr hade jag väntat mig betydligt mer av PENTAGRAMs första audiovisuella släpp, någonsin. Jag kan bara rekommendera den till de mest inbitna fansen. Nu ser jag istället fram emot att dokumentären "Last Days Here" äntligen ska släppas på DVD. Den, mitt herrskap, är både välproducerad och intressant!

Av: Dennis Jernberg
Publicerad: 2011-09-18