Visa skriven av
Visa i
GRINSPOON - "Six To Midnight"
DR2 Records, Sound Pollution, 2011

Namnet GRINSPOON är taget efter Dr Lester Grinspoon (Harvard Medical School) som talade sig varm för de positiva (medicinska) effekterna av bruk av marijuana. Hans expertis ledde en gång i tiden även till en deportation av en viss herre vid namn John Lennon.

GRINSPOON har turnerat med band som STONE TEMPLE PILOT, CREED och ANTHRAX. Trots att bandet funnits i över 16 år är detta min första kontakt med bandet. Det känns som om jag har missat en hel del faktiskt. Men på något sätt känner jag igen låtarna, jag har hört det här förut. Om det är så eller ej kan jag inte svara på, men jag känner stor igenkänningsfaktor på ”Six To Midnight”. (Jag har nog lyssnat mer på tvåtusentalets musik än vad jag vill tro.)

Men om ni som jag inte har hört GRINSPOON tidigare är musiken groovig, tung och mäktig. Det är svårt att ge några tydliga referenser då detta normalt inte är min cup of tea. Men skulle jag försöka mig på någon referens är det med rötter i sjuttiotalet med ett (väl avvägt) stänk av nittio- och tvåtusental. Med tanke på att bandet bildades i mitten på nittiotalet är det kanske inte så konstigt.

Hur som helst så är det riktigt bra. Groovet sitter där det ska och tyngden är blytung för att inte tala om in your face-känslan som känns naken och ärlig. Plattan har redan sålt guld i hemlandet Australien vilket inte förvånar. De har även sålt ut två konserter i London, vilket visar att de även har en framtid på den här sidan av de sju haven.    

Plattans överraskning är stråkarrangemangen i ”Summer” vilket känns helt rätt i sammanhanget och ger låten en speciell kommersiell touch. Och visst, det har kanske plattan som helhet också, alltså en kommersiell touch, men vad gör det? 

Officiell webbplats

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2011-10-03