Visa skriven av
Visa i
LOU REED AND METALLICA - "Lulu"
Vertigo, import, 2011

Trots att skivan bara legat ute i två dagar är allt redan skrivet. Jag kan egentligen inte bräcka Metros sågning, orkar inte ens försöka.

Det här är förfärligt. Förfärligt till den grad att jag tror att det är ett skämt. Okej om dom hade gjort en låt tillsammans för välgörande ändamål – men 50 minuter... what?

Jag är inte alls främmande för att försöka göra konstmusik av populärmusik, det finns många lyckade exempel. Mike Patton har gjort flera, Elvis Costello gjorde sina "Juliet Letters". Men det här är så långt ifrån... jag vet inte vad jag ska säga.

Jag har faktiskt lyssnat igenom skivan. Det var jobbigt. Lars Ulrich, som jag kritiserat förut, men inte förringat hans trumspel på riktigt, är sämre än någonsin. Introt till låten "The View" är kanske det mest odynamiska trumspel jag någonsin hört. Och då har jag suttit som jurymedlem i otaliga rockbandstävlingar.

Artworket ska vi inte tala om. Det finns tre officiella "band"-bilder, alla tagna av den monstruöst överskattade Anton Corbijn. Dom är oerhört fula. Kolla på dom, dom rullar på projektets webbsidas förstasida. Det ser ut som foton som band skickar in till Partillerocken. Det finns så många konstigheter i både kontrast, komposition, kostym (brillorna?) att jag blir mer och mer överygad om att allt måste vara ett practical joke.

Det måste det vara.

Om det nu är på riktigt så tror jag att det är Lars fel. Det finns en scen i "Some Kind of Monster" där Lars farsa Torben ber Lars att sluta ta egna initiativ vad gäller att själv göra musik. Sluta, Lars. Lyssna på pappa.

I somras, efter singeln (som jag aldrig orkade lyssna på) gjordes en parodi efter Hitlermallen från "Der Undergang". Det här är nog den bästa hittils. Timingen är perfekt och avslutas, lite sorgligt, med: "What would Cliff say?"

Jag upprepar:

"What would Cliff say?"

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2011-10-29