Visa skriven av
Visa i
ROOT - "Heritage of Satan"
Agonia Records, import, 2011

Min höst har gått i Satans tecken. Efter att ha försökt förstå Attila Csihar (MAYHEM) ensamkonstert projekt VOICE OV VOID och ha jublat åt INFUNERALs  "Torn From the Abyss" hamnade de legendarsika tjeckiska svartmetallarna ROOT i min stereo. ROOT är bandet som bildades 1987 då Tjeckien fortfarande hängde ihop med Slovakien. Gruppen har räknats till den andra vågen black metal efter storheter som pionjärerna BATHORY och HELLHAMMER.

Kanske är det den geografiska isolering som ROOT bildats i som gör att de aldrig har låtit som några andra i genren. "Heritage of Satan" är bandets tjugonde släpp och egensinnet fortsätter.

Först ska jag säga att det är uppfriskande att höra andra språk än engelska även om ROOT inte enbart framför texterna på sitt modersmål. Språket är dock inte det lustiga i sammanhanget, det är den musikaliska schizofrenin. Här blandas det friskt så till den grad att man som lyssnare stundom inte får möjlighet att följa med i svängarna.

Grupper som DISSECTION visade med "Reinkaos" att black metal inte behöver låta som VENOM men de fortsatte ändå att vara konsekventa i sitt egensinne. ROOT däremot turnerar bort sig allt som oftast.

I spåret "In Nomine Sathanas" andra hälft låter det som om gitarristen Jan Konecny rotat runt bland David Gilmours bortkastade PINK FLOYD-riff. Hade ROOT valt att starta up och inte bryta av en låt på detta sätt hade jag tyckt det var genialt, nu blir det istället förvirrat.

På plattan fortsätter genresurfningen och på andra spåret "Legacy of Ancestors" har man istället varit på Joey Ramones boupptäckning. Här blir det plötsligt punk när Big Boss mullrar fram My Maaasssterrr på bruten engelska. Det dröjer till hälften av skivan innan jag får min välbehövliga blastbeatdusch men då är det för sent. Innan dess har jag fått allt från akustiska gitarrer till ett ha ha ha samt den obligatoriska recitationen där Lucifer hyllas som allas vår mästare.

Sammanfattningsvis är produktionen perfekt - alldeles för perfekt i mina öron. Jag hade önskat att ROOT valt att skruva upp till elva om så behövs men mest av allt hade jag önskat mig konsekvens.

Att blanda genres är inte alltid fel men här blir det en obegriplig mischmasch som jag önskat att man styrt upp bättre. "Heritage of Satan" sticker ut - tyvärr åt allt för många håll.

Officiell webbplats

Av: Anna Strand
Publicerad: 2011-12-07