Visa skriven av
Visa i
NIGHTWISH - "Imaginaerum"
Nuclear Blast, Sound Pollution, 2011

Jag såg NIGHTWISH live med Tarja på Sweden Rock för några år sen i det värsta regnoväder jag varit med om. Sen såg jag bandet på Metaltown 2008, med den då nya sångerskan Anette Olzon. Det märktes att hon var lite ovan att fronta ett större band och intrycket blev inte så bestående, men jag tycker ändå att det var bättre än med Tarja Turunen. Det var dock inte något som satte några större spår eller gav mersmak.

Med den bakgrunden var det inte med några större förhoppningar jag satte mig ner och lyssnade på "Imaginaerum". Shit, jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad. Det är en varierad konceptplatta som är dynamisk, pompös och mäktig. Influenser av Mike Oldfield, keltiska toner och stämningsfulla berättarpartier gör att tankarna far iväg till den kommande filmen med samma namn. Det ska bli mycket intressant att se hur musiken passar till filmen.

Nu är jag inne på den tionde genomlyssningen tror jag, och jag vill bara lyssna mer och mer. Jag skulle faktiskt kunna påstå att "Imaginaerum" är deras bästa album hittills. Anettes röst utstrålar betydligt mer styrka, självsäkerhet och har fått mer pondus än tidigare.

Här finns många mäktiga låtar som "Last Ride Of The Day", "Rest Calm" och 13 minuter långa "Song Of Myself". Det är lättsmält, välproducerat och kommersiellt och som helhet har plattan en klar röd tråd vilket bara är positivt.

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2011-12-16