Visa skriven av
Visa i
KELLS - "Anachromie"
Season Of Mist, Sound Pollution, 2012

Man lyfter på både ett och två ögonbryn när man hör KEELS tredje fullängdsalbum, ”Anachromie”, ljuda i högtalarna. Inte främst för att de har en kvinnlig vokalist, inte heller för att texterna är skrivna och framförda på modersmålet franska, utan helt enkelt för att de valt nu-metal som uttrycksform. Denna genre som uppstod kring millennieskiftet och spred sig som en präriebrand med akter som KORN, LIMP BIZKIT och LINKIN PARK som fnöske. Även om band som SLIPKNOT och SOULFLY inte var renodlade nu-metal-band var de lysande undantag inom genren. Hur som helst var det vad franska KEELS redan från start (2001) fastnade för och vidareutvecklade. Vad de gjorde var att introducera symfoniska element, som i grova drag resulterade i en kopplerihärva där KORN sammanfördes med EVANESCENCE och LIMP BIZKIT med WITHIN TEMPTATION – eller rent av alla fyra i en enda formlös orgie.

KELLS lyckas på ett inte helt oproblematiskt sätt sammanfoga nu-metallens utpräglat rytmbetonade grundstruktur med den smäktande essensen i symfoniska heltäckningsmattor. Lägger man därtill det faktum att Virginie Goncalves (sång) tar ton likt en avsigkommen mutation, med Skunk Anansi, Anette Olzon (NIGHTWISH) och Tairrie B Murphy (TURA SATANA, MANHOLE) som förebilder, blir det hela än mer komplext. Inte tu tal om att damen i fråga har en stark och inte minst omfångsrik röst. Att hon inte i större utsträckning drar fördel av den aggressiva skriksången hon är i besittning av är i mitt tycke synd. Även om musiken tenderar att anta en brutal skepnad håller Virginie tillbaks det hela med en allt för vän stämma. Förutom att vi har att göra med en generellt sett snäll metal drar ”Anachromie” i allt för stor utsträckning åt det inställsamma hållet.

En geting gör ingen sommar och i KELLS fall gör inte en handfull aggressivt distade riff en tuff platta. ”Anachromie” har onekligen sina poäng och absolut ett och annat vasst guldkorn, men något ETHS är de inte. Ett plus i kanten utdelas däremot för det konsekventa bruket av franska språket. Förstår inte ett skvatt och det är kanske tur men det låter åtminstone coolt.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-01-03