Visa skriven av
Visa i
VÅNNA INGET - "Allvar"
Hep Town Records, Sound Pollution, 2011

Jag måste erkänna att när jag först fick debutplattan "Allvar" med Malmökvartetten VÅNNA INGET i min hand stod jag lite som ett skeptiskt frågetecken. Vad fan betyder "vånna" tänkte jag? Hade aldrig hört ordet innan och var därmed tvungen att slå upp det. Enligt min ordbok betyder det "bry sig om, önska" så därför blir det då "bry sig om inget" eller "önska inget". Och i kombination med den smått magiska punkpop som strömmade ut ur min stereo föll pusselbitarna på plats.

Ledordet för plattan kan nog sammanfattas i begreppet småstadsångest, för när sångerskan Karolina Engdahl låter sina texter rullas fram inför mig är det som om jag känner igen mig i varenda stavelse. Med enkla men fantastiskt träffsäkra texter beskriver bandet all den ångest och desperation som jag tror att varenda tonåring från en småstad, som inte platsat i den lokala fotbollsklubben, känner eller har känt. Att VÅNNA INGET, som också består av Tommy Tift (gitarr), Johan Ottosson (bas) och Andréas Almqvist (trummor), från början kommer från olika småhålor runt om i Småland gör nog att jag känner igen mig extra mycket, vilket ibland även hörs i Karolinas dialektala uttal.

De tio spåren är alla var och ett för sig en potentiell singelhit där det musikaliska avstampet i den svenska postpunken från tidigt 80-tal uppblandat med ett modernt driv gör mig febrig av beundran. Och när den briljanta passningen till EBBA GRÖNs tolkning av "Staten och kapitalet" kommer i slutet av "Som man lever" reser sig håret i min nacke av ett välbehagligt rus. Utan tvekan årets punkpralin!

Officiell webbplats
Officiell facebook

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-01-14