Visa skriven av
Visa i
ENDSTILLE - "Infektion 1813"
Season of Mist, Sound Pollution, 2011

Den tyska plutonen från Kiel har här spottat ur sig sitt sjunde opus i ordningen och likt föregångarna handlar det om sargad och bitter blackmetal med referenser från såväl antireligiösa teman, som historier från de båda världskrigen. Detta har lett till att kvartetten har fått ta emot en hel del oförtjänt kritik om att tillhöra och sympatisera med vissa ljusskygga och högervridna grupperingar. Men som medlemmarna själva säger; "vår musik handlar enbart om blackmetal, och blackmetal är och ska vara helt opolitiskt". Visst har det inom genren funnits (och finns) en del spånhuvuden som tyckt att 30 och 40-talets tyska historia varit okej att hylla, men att från det döma ut alla som refererar till världskriget som högervridna är nog att göra det lite väl enkelt för sig. Inom metal överlag är det inte precis ovanligt med krigslyrik.

Det om detta, men "Infektion 1813" handlar mest om första världskriget vad jag kan förstå, och på omslaget syns en fartygsflotta med en zeppelinare hotfullt svävande ovanför sig. Sen är det ett porträtt på en gubbe som jag tyvärr inte lyckats lista ut vem det är, men troligtvis en viktig person från tiden ifråga. I sista låten "Endstille (Völkerschlächter)", som är över tio minuter lång och som har ett enda riff som liksom loopar in sig i sig själv, mässar de hypnotiserande och kårframkallande fram alla historiens värsta despoter och krigshetsare, allt från Caesar och Napoleon, Franco och Ceausescu, till Kim Jong Il och Stalin m.fl., så kanske han är en avbild av någon av dem. Men det är bara en gissning.

Musikaliskt har kvartetten lyckats riktigt bra för alla låtar har en egen identitet och plattan har gärna fått gå på repeat. Riffen är kanske inte unika men riktigt bra och blastbeaten varvas med smakfulla taktbyten. Dessutom är Zingultus sång riktigt skrämmande för emellanåt låter det verkligen som om någon kör glödande bambustickor in under naglarna på honom. Med andra ord låter det verkligen trovärdigt.

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-01-14