Visa skriven av
Visa i
NITROGODS - "Nitrogods"
SPV, Playground, 2012

Väljer man att sätta sig i baksätet på NITROGODS debutvidunder får man vara beredd på en fartfylld resa med öppna rock'n'roll-spjäll på en dammig grusväg. Småsten och grus står som en kvast från aktern på denna högglansigt svartlackade Dodge Charger. Eldsflammor verkar spotta ur det mullrande avgasröret när gitarristen/sångaren Henny Wolter (THUNDERHEAD, PRIMAL FEAR, SINNER), trummisen Klaus Sperling (FREEDOM CALL, PRIMAL FEAR) och sångaren/basisten Oimel Larcher (CHINCHILLA) unisont trampar gaspedalen i botten. På Henry Wolters initiativ har trion tagit ett stort kliv bort från den hemtama miljön bestående av power metal och traditionell heavy metal över till en bensindoftande, ”svartvit-rutig”, whiskeyflödande, kedjerökande värld av oljeskitig rock'n'roll. Det är en värld bestående av pubertal alkoholromantik, morske män, snabba bilar, plattityder och sexistiska föreställningar om ett cowboyliv i klassisk tappning. NITROGODS känns till mångt och mycket som ett musikens "City Slickers".


Istället för Billy Cristal, Daniel Stern och Bruno Kirby har vi Henny, Klaus och Oimel i huvudrollerna. Den ärrade, lika mytomspunna som genuint idoliserade Lemmy Kilmister (MOTÖRHEAD) är i NITROGODS tappning Jack Palances motsvarighet. Att lämna loungen, penthouselägenheten och de nystrukna skjortorna hemma för ett rock'n'roll-liv är sällan något man företar sig obemärkt. NITROGODS har naturligtvis ett ärligt uppsåt och dessutom tillgång till all modern teknik som går att uppbringa, plus (och inte minst) rutinen och kunnandet att skriva välkomponerade låtar. När tongångar från psychobilly penetrerar hårdrock och man mer än anar tendenser till metal på en solid botten av postmodern blues är det förödande om det i sammanhanget inte finns ett blodfyllt hjärta med i bilden. NITROGODS har utan tvekan influerats av och i vissa fall kopierat MOTÖRHEAD, ROSE TATTOO och Bo Diddleys rytmmönster. Via backspegeln håller de även koll på akter som HAVANA 3AM och THE WHO som verkar ha gjort ett djupt intryck på den tyska trion. Med sig under resans gång plockar NITROGODS som komplement upp NAZARETHs vokalist Dan McCafferty och den före detta gitarristen i bland annat MOTÖRHEAD och namne band FAST EDDIE CLARKE.


"Nitrogods" är ett jordnära och till stora delar okonstlat verk med en avskalad produktion som saknar det mesta av datorredigerade samplingar, programmerade trumpålägg och överstyrda auto-tunes.  Dessvärre saknar NITROGODS debut till sin karaktär även den rebelliska frenesi och underdogkänsla som behövs för att framstå som trovärdig. På mindre lyckade ställen karikeras ovan nämnda influenser på gränsen till copyrightbrott – samtidigt som trion visar prov på att de faktiskt äger förmågan att komponera skitig rock'n'roll av hög kvalité.  Man blir stundtals ganska kluven men NITROGODS ger ett övergripande intryck av att vara ett "projekt". De må vara genuint uppriktiga i sitt uppsåt och i sin attityd, men att utifrån det få fram känslan och uttrycket i musiken kan, även för proffs, vara en svår uppgift. Sammanfattningsvis slår inte NITROGODS med sin självbetitlade debut an de strängar som övertygar eller ingjuter tillräckligt med förtroende för att kännas hållbar i längden.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-01-20