Visa skriven av
Visa i
OBRERO - "Mortui Vivos Docent"
Night Tripper Records, Border, 2011

Först tänkte jag inte så mycket på vad namnet kunde betyda men när jag började att titta närmare på loggan blev jag nyfiken och det visar sig att OBRERO är spanska och kort och gott betyder "manlig knegare". Jag hade nog väntat mig något mer ondskefullt, men om man å andra sidan dömer efter deras fruktansvärt fula 70-tals-svamptripp-aktiga logga med söta små kanelsniglar, ska man kanske inte bli förvånad.

Musiken är flodhästs tung 70-tals riffig doom/stoner rock där inte ens vattnets flytkraft orkar lyfta upp dig, utan där du obönhörligen sjunker som om du satt fastgjuten i en betongdojja. Tänk lite GRAVEYARD men mycket tyngre, mer långsamt och framförallt mer sataniskt. Självklart finns det mycket BLACK SABBATH och till exempel PENTAGRAM i tonkonsten också, men det är väl mer eller mindre ofrånkomligt i denna genre.

Till det negativa kommer att det blir lite väl jämtjockt plattan igenom. Det svänger som fan men det blir liksom exakt samma sväng hela tiden. Ungefär som trancemusik kan låta för en oinvigd. Det kanske mer beror på mig än på Stockholms kvintetten, men jag efterlyser ändå någon form av variation. Kan dock ändå tänka mig att se och höra detta live måste bli som en resa in i "That 70:ies Show" med utsvängda jeans och fulblommiga plyschvästar.

Officiell MySpace
Officiell Facebook

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-01-25