Visa skriven av
Visa i
BY MY FEAR - "Center"
Supernova , Cosmos Music Group, 2011

En sak är klar, Ljungbysönerna i BY MY FEAR är lika tajta som trycket på tio tusen meters djup! Det är otroligt välspelat och riffen sitter som en svetsfog på en oljetanker, och tillsammans med den vältrimmade rytmsektionen blir produktionen som en vedertagen matematisk ekvation i öronen. Oemotsägligt konsekvent!

De spelar vad man enklast kan kategorisera som melodisk metal med dödsinfluenser. Referenser som dyker upp i min skalle är till exempel DARK TRANQUILLITY och AT THE GATES, och det är onekligen en ganska "trång" genre de tillhör och det är väl tyvärr det som ligger dem i fatet. Konkurrensen är benhård och balansgången på knivsudden är många gånger orättvis och handlar kanske ofta mer om tur än om skicklighet. Att man dessutom haft oturen att få ett skitbolag till skivbolag som först fördröjer skivsläppet i nästan ett år för att sen besluta att bara släppa plattan digitalt(!), gör inte situationen bättre precis. Den digitala tidsåldern eller ej, men när ett band till slut ändå lyckas ro ett kontrakt iland är det väl nästan som att skita dem i näven om man sen inte ger ut skivan fysiskt. Jag kanske är en nostalgisk bakåtsträvare, men så mycket förstår jag att känslan av att kunna få hålla sin egen skiva i handen måste vara oslagbar, oavsett framgång eller ej.

Om jag ska vara lite kritisk mot bandet också, kan jag tycka att det är lite för mycket midtempo på plattan. För det är i de lite snabbare låtarna som till exempel "Creation Through Destruction" och "Past Beyond Redemption" som det verkligen glänser till. De lite slöare låtarna är absolut inte dåliga, tvärtom, men de får aldrig det där riktiga lyftet och den där extra energikicken som behövs för att hålla intresset uppe på max. Men när sångaren David "Gabbe" Gabrielsson gläfser loss i "Reverie" är det som om en rabiessmittad pitbull terrier hoppar ut ur högtalarna och börjar jaga dig, långt in i dina mardrömmar...

Officiell facebook
Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-01-31