Visa skriven av
Visa i
NASHVILLE PUSSY - "From Hell to Texas – Live and Loud in Europe"
SPV/Steamhammer, Playground, 2012

Albumet ”From Hell to Texas” släpptes första gången 2009 och årets återutgivning bjuder inte på några omvälvande överraskningar. Det som skiljer originalet och den nya versionen åt är det dribblats med låtordningen och att låtarna blivit remixade. När det gäller låtordningen får jag erkänna att jag inte kan bry mig mindre, men att däremot remixa kalaset känns som ett onödigt ingrepp. NASHVILLE PUSSY har allt sedan starten 1996 helhjärtat ägnat sig åt just skitig hillbilly-rock’n’roll med punkattityd och det är vad originalplattan levererar i alla bemärkelser. För de som inte tidigare avnjutit Atlantabandets diskografi får med ”From Hell to Texas” en god inblick i vad för slags musik de ägnar sig åt. Inte mycket nytt under den stekheta sydstatssolen, om man säger så. Det unika med den nya utgåvan är dock den medföljande CD:n ”Live and Loud in Europe”.

Det är som namnet antyder en rad liveinspelningar gjorda under en europaturné under 2011. Låtlistan är densamma som från turnén men de 16 låtarna har plockats från åtminstone åtta av de spelställen de besökte. Däremot finns inte någon dokumentation från den spelning de gjorde på Hultsfredsfestivalen med bland de 16. Den ruffiga och skitiga ljudbild som tidigare efterlystes och som också ger NASHVILLE PUSSYs grunda white trash-rock’n’roll rättvisa lyfter i kombination med jänkarnas högoktanigt burleska attityd låtarna ett par snäpp. Titlar som ”Say Something Nasty”, ”Piece of Ass”, ”Struttin Cock” och ”Going Down” skvallrar om vilken nivå textförfattandet och intressesfären ligger på. Det är med andra ord ett stort fokus på ”sex, whiskey och rock’n’roll” med ett vilt festande som huvudsaklig mening med livet.

Att lyssna på ”Live and Loud in Europe” är som att läsa en kokbok på fastande mage, man vill helt enkelt ta del av det. Trots att det är röjigt, stökigt, ösigt och i allra högsta grad okomplicerat på ett befriande sätt ger paret Blaine Cartwright (sång/gitarr) och Ruyter Suys (gitarr) tillsammans med trummisen Jeremy Thompson och basisten Karen Cuda ett stundtals återhållsamt intryck. Ett flertal låtar känns inte fullt så hämningslösa och frisläppta som de verkar vara skrivna för att vara. Om det beror på den förlägenhet som drabbar jänkare när de konfronteras med det faktum att Europa har en kulturhistoria som sträcker sig längre tillbaks i tiden än 300 år låter jag vara osagt. Dubbel-CD:n ”From Hell to Texas – Live and Loud in Europe” är i vilket fall som helst – hur sexistisk, klichéartad och drogromantisk den än må vara – fullgod underhållning. En CD att liva upp förfesten, dopet eller konfirmationen med helt enkelt.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-02-02