Visa skriven av
Visa i
EXMORTUS - "Beyond The Fall Of Time"
Heavy Artillery Records, Import, 2011

Efter ett kort intro, bestående av vilsamt gitarrplock med skalor från den klassiskt latinamerikanska skolan, sparkar den amerikanska kvartetten in dörren och börjar avfyra riffsalvor som får putsen på väggarna att rasa. Med katapulteffekt kickar EXMORTUS igång sin tekniskt avancerade thrash/death metal med besked. Det är en vad man skulle kunna kalla för neo-klassisk thrash i incestuös koppling till death metal där mer än en progressiv och teknisk skruv dragit åt ett varv extra. Även om det där extra varvet tenderar att bli en overkill är det just denna injektion som utmärker EXMORTUS bland det dagligen lanserade dussinet nya thrashband som vill prova lyckan inom genren. Efter ett antal demos och EP-utgåvor släpptes debuten, ”In Hatred's Flame”, 2008 och gav omedelbart kritikerkåren huvudbry. Det uppskruvade tempot, de furiösa riffattackerna och exempellösa soloutflykterna i kombination med fängslande melodier och gedigna låtstrukturer fick EXMORTUS att framstå som ett svårdefinierbart tillskott inom scenen, vilket gjorde inte minst journalister konfunderade.

Även en del fans av traditionell thrash och death hyste till en början en viss skepsis mot den mix av stilar ”In Hatred's Flame” bjöd på. På uppföljaren ”Beyond The Fall Of Time” har de mest utflippade exkursionerna i de Yngwie Malmsteen-liknande gitarrsolona tonats ner till förmån för mer stilfulla rytmfigurer och melodislingor. Att påstå att EXMORTUS lugnat ner sig är en sanning med modifikation – man blir stundom minst lika åksjuk som tidigare. Brutaliteten och den kompromisslösa attackkänsla man kan hitta i låtar som ”Beyond the Fall of Time” och ”Destroy” är inte bara imponerande, den är även sedan länge efterlyst som en ingrediens inom genren.  Daniel Duarte (bas, ex-DOGMA, ex-VESANIA, ex-BELIAL med flera) har tillsammans med gitarristen/sångaren Conan (ex-RATTLEHEAD), trummisen Mario Mortus och sedan 2010 nytillkomna Sean Redline även lagt in ett par spår av en mer sansad karaktär.

Det är en god strategi om man är medveten om eller åtminstone befarar att lyssnaren inte mäktar med hur mycket framrusande shred och mangel som helst. Med det i åtanke att sångaren Conan förutom growl även har en fäbless för höga och utdragna toner à la Rob Halford kan vissa partier luta åt en väl fungerande blandning mellan ett uppdaterat JUDAS PRIEST, progressivt WARBRINGER och ett EXODUS på ecstasy. ”Beyond The Fall Of Time” är ett album för den som inte räds vare sig hämningslös attack-thrash, skoningslöst drivna dödsmetallriff, farligt vassa gitarrsolon som klockar in på strax över vedertagen praxis eller ens små utvikningar i stämningsfulla frizoner med motorn i friläge. Tar man dessutom till sig akter som GRIEF OF WAR, VEKTOR och ovan nämnda WARBRINGER lär man inte ångra sig om man ger även EXMORTUS en chans.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-02-11