Visa skriven av
Visa i
PHENOMENA - "Awakening"
Escape Music, Sound Pollution, 2012

Historien om Tom Galleys PHENOMENA startade redan 1983 när Tom började skriva korta historier. När jag för första gången hörde PHENOMENA någon gång 1985/86 blev jag helt blown away. Jag hade precis träffat min första flickvän och debutalbumet gick alltid varmt på skivspelaren. Ja, gott folk, ni har alldeles rätt – det var på den tiden skivorna kom ut på vinyl.

Jag tycker att debuten är outstanding, än i dag. Även platta nummer två, ”Dream Runner”, håller högsta klass men efter dessa blev det aldrig detsamma. ”Inner Visions” och ”PsychoFantasy” är två mediokra utgåvor som inte håller samma höga klass eller mystik som de första albumen.

Med den bakgrunden så förstår ni säkert att jag var högst skeptisk till nya albumet ”Awakening”. Och då är det extra skönt att kunna konstatera att PHENOMENA är tillbaka – och det med besked. Det låter mycket lovande. Som alltid har projektet en gedigen gästlista. Det har alltid varit ett genomgående koncept som ofta fallit väl ut och så även denna gång.

Min favoritsångare på plattan är James Christian (HOUSE OF LORDS) och även vår egen gitarrguru Tommy Denander gör några gästspel. ”Awakening” når inte samma höjder som de två första albumen, men känns helt klart som en nytändning och det är klart positivt. Bäst är ”Homeland” (Rob Moratti, ex SAGA), ”Going Away” (James Christian, HOUSE OF LORDS), ”Fighter” (Terry Brocks, STRANGEWAYS) och ”How Long” (Lee Small, SHY). 

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2012-02-28