Visa skriven av
Visa i
BLOOD MORTIZED - "The Key To A Black Heart"
FDA Rekotz, import, 2012

Det här är en bra tid att vara en gammal death metal-stofil. Den nya vågen av svensk old-school döds har jagat fram så många bra band att det nästan är svårt att hänga med. Såväl unga kids som gamla rävar sluter upp i diverse nya combos och levererar rått och svängigt mangel i den gamla skolan så det står härliga till.

Ett av dessa nyare gäng som får mig att kolla kalendern med varje ny låt för att försäkra mig om att det inte är 1992 är BLOOD MORTIZED som nu klämmer fram sin andra fullängdare och gör mig glad som en (rutten, dödsdyrkande..) lärka.

Jämfört med debutalbumet som kom för lite drygt två år sedan är den största skillnaden kvaliteten på låtarna och hur jämn nivån på dem är. Soundet som sådant är annars ganska intakt. Det är svensk döds med både pampig tyngd, brutalt ös och kusliga gitarrharmonier och att det är veteraner som arrangerat och spelar - medlemmarna har förflutet i bland annat CRYPT OF KERBEROS och AMON AMARTH - är tydligt.

Det finns egentligen ingenting som jag inte gillar med det här albumet och låtar som hetsiga "Unleashing the hounds", supercoola "The heretic possession" och skräckinjagande "Only blodd can tell" är alla exempel på spår som fastnade med en gång och som jag återkommit till varenda dag i ett par veckor nu. Produktionen kunde inte vara bättre lämpad som svepning för de köttiga riffen och knattrande baskaggarna. Mattias Parkkilas (även i MALFEITOR) sång är dessutom fantastiskt elak och hotfull. Alla bitarna ligger helt enkelt på plats.

"The key to a black heart" är med sitt (svarta) old-school hjärta, snygga melodier, råa tryck och ångvältstyngd troligtvis ett av årets bästa svenska dödsalbum och får inte missas.

Promovideon till "Unleashing the hounds" kan (och bör) ni spana in här.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-03-17