Visa skriven av
Visa i
MANIPULATOR - "Voidbound"
Soulseller Records, Sound Pollution, 2012

Genom att slå ihop fyra nya låtar med åtta äldre demospår får MANIPULATOR till en fullängdsdebut. MANIPULATON är vid en närmare granskning detsamma som M. (a.k.a. Aurvandil, sång/alla instrument, AURVANDIL, ex-MORGOTH). Ett enmansband från Normandie i Frankrike som tar ett oväntat grepp på en old school death metal som allt för ofta gått i stå. MANIPULATOR backar inledningsvis upp sina råbarkade riffkaskader med en fond av meditativ mystik, som oftast flyter in i den mer suggestiva formen av episk black metal.

I fjol gav AURVANDIL ut albumet ”Yearning”, som till viss del påminner om det M. åstadkommer i MANIPULATORs skepnad. Med det förbehållet att MANIPULATOR lutar sig betydligt mer på gurglande death metal än vad AURVANDIL gör – vilket framkommer som tydligast på bonusspåren från demon ”Unearthed”. Likheterna är dock uppenbara även om både ”Voidbound” och ”Unearthed” till övervägande del handlar om hård distade gitarrer, utpräglad reverb på rytmsektionen och en plågad growl, kombinerad med högljudda utfall av svårtolkad skriksång, som väcker de mest obehagliga känslor man kan föreställa sig.

Produktionen är i mesta laget primitiv med en tät, nästan grötig, ljudbild. Jag saknar därför den frasering och distinkta klangbotten som materialet varit väl förtjänt av. Förutom en känsla och genuin inlevelse i musiken skriver M. även implicit finurliga stycken – vilket inte alltid framkommer, plattas till eller i värsta fall går helt om intet när allt smälts samman i mixen.

Den största skillnaden sker då ”Unearthed”:s åtta demospår tar vid och dödsmetallen utkristalliseras och de svepande arrangemangen stramas upp. Här landar det i döds à la AUTOPSY med riffdrivna konstruktioner inspirerade från tidigt 90-tal. Övergången sker med hjälp av en cover på DARKTHRONEs ”Cromlech” från 1991 års ”Soulside Journey”. Ett stycke cover som utan att plagiera ändå ärligt återger norrmännens death metal-ambitioner via Sunlight och Tomas Skogsberg.

Genom att promiskuöst frottera sig i old school death metal plockar MANIPULATOR åt sig tillräckligt många stilpoäng för att komma undan med det på sin debut. Mycket tack vare tillägget av demoplattan ”Unearthed” naturligtvis, som inger vissa farhågor om vad uppföljaren kan komma att ta till för att slippa en sågning.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-03-18