Visa skriven av
Visa i
BLESSED CURSE - "Blessed Curse"
Cyclone Empire, Border Music, 2012

Med hemadress Kalifornien och den musikaliska hemvisten i traditionell thrash metal är det lätt att San Fransisco och Oakland med ett “bay area” som prefix till thrash dyker upp i bakhuvudet. BLESSED CURESE har trots den uppenbara kopplingen det närbelägna Sacramento som högkvarter. Inte desto mindre låter det thrash i dess ursprungliga form från i början av 80-talet. Trion Tyler Sattelee (sång/gitarr), Derek Bean (trummor) och Patrick Hamby (bas) firar tioårsjubileum som band i år, även om bandnamnet skiftat under årens lopp; Från ATROSITY (sic) till DEVASTATOR och vidare till BLESSED CURSE 2010. Med sig i bagaget följer dock ett par spår – bland annat ”Burn The Beast” och ”Slaughter Like Pigs” – som kommit till under DEVASTATORs tid.  

”Blessed Curse” är sin över en timmas speltid till trots trogen sin old school thrash, till döden skiljer dem åt, kan man gissa. Det är nog egentligen bara ”March Of The Wicked” och ”Carpathian Mist” som avviker från mängden. Den förstnämnda genom ett arrangemang snarlikt det IRON MAIDEN introducerade vid ungefär samma tidpunkt som ATROSITY bildades och ”Carpathian Mist” genom ett gitarrplock à la akustisk gitarr med klassiska intentioner. Gitarrplocket känns lika väl utfört som det är välkommet i sammanhanget, om man uttrycker sig diplomatiskt.

Är man nyss hemkommen från en interplanetär resa och av den anledningen kan ursäktas för att inte ha hört vare sig SLAYER, TESTAMENT, DEATH ANGEL, KREATOR, EXODUS eller METALLICAs ”Kill ’Em ALL” ter sig ”Blessed Curse” både unik och innovativ. För alla oss andra som haft ynnesten att få ta del av ovan nämnda akter framstår ”Blessed Curse” i huvudsak som ett väl utfört värv med beröm godkänt. Samtliga spår, med undantag för ”Carpathian Mist”, är exemplariskt skrivna thrashdängor och i lika hög grad lovligt utförda. Det som höjer poängen för BLESSED CURSE och ger en extra stjärna i kanten är med den frenesi och beslutsamma intensitet de framför sina kreationer. Det är genomgående rå, avskalad, rivjärnsshred som ejakulerar besinningslös thrash i den form den var tänkt att presenteras och som i många fall kommit på skam med tiden.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-03-21