Visa skriven av
Visa i
BORKNAGAR - "Urd"
Century Media, EMI, 2012

Efter tio års frånvaro slöt ICS Vortex (a.k.a. Simen Hestnæs, sång/bas, ARCTURUS, ICS VORTEX, ex-DIMMU BORGIR) 2010 återigen upp bakom Øystein Garnes Brun (gitarr, CRONIAN) och hans mannar i BORKNAGAR. ”Urd” är ICS Vortexs första medverkan sedan ”Quintessence”, då som nu som basist och skönsjungande vokalist. Hans deltagande har utan tvekan haft en märkbar inverkan på skivans tonläge. BORKNAGAR har allt sedan start vågat sig ut på okänd mark och utmanat en traditionsbunden black metal på dess hemmaplan. ”Urd” hämtar kraft och inspiration från ett flertal av norrmännens tidigare utgåvor, men tar tydligast avstamp i den dynamik som ”Quintessence” och ”The Archaic Course” erbjöd. Med ett akustiskt album, ”Origin”, och en tydlig återgång till de ursprungliga rötterna i black metal, ”Universal”, som senaste referenspunkter ger ”Urd” ett mer progressivt intryck. Det är något som framkommer tydligast i spår som ”Epochalypse” och ”Roots”, som rymmer både takt- och tempovariationer.

ICS Vortex stämma kompletteras av Vintersorg (sång, CRONIAN, FISSION, VINTERSORG m.fl.) vars röst utgör en del av den mörka dimensionen i musiken och som i samklang med den variation i arrangemangen skapar den oförutsägbarhet som blivit något av BORKNAGARs signum. Vintersorgs grova röst står även för en motvikt i musiken, som under vissa partier tenderar att luta sig oroväckande mycket mot power metal. Distade gitarrer och trummor arrangerade enligt traditionellt black metal-mönster i låtstrukturer som i väldigt hög grad påminner om power metal fungerar, så länge det vägs upp av en stark vokalist som Vintersorg. ”The Earthling” är en välkomponerad låt som omfattar både skön- och grovsång, samtidigt som harmonierna rör sig i ett abstrakt, ambient landskap mellan doom och black metal där någon form av drone i sångarrangemanget gör sig gällande. Det är en utmärkt låt med en dramaturgi som väl beskriver detta avant-garde band från Bergen.

Øystein G Brun tar som enda kvarvarande originalmedlem med sig BORKNAGAR in i ett nytt årtionde; Med hjälp av Jens F. Ryland (gitarr, ICS VORTEX), Lazare (keyboard, körsång, AGE OF SILENCE, SOLEFALD) och David Kinkade (trummor, ex-COUNCIL OF THE FALLEN, ex-DIVINE EMPIRE, ex-MALEVOLENT CREATION) presenteras å ena sidan ett album som skiljer sig i allt väsentligt från tidigare utgåvor, men samtidigt utmärker sig genom att låta BORKNAGAR. En svår kombination som norrmännen lyckas väl med. ”Urd” var David Kinkades svanesång i bandet och har nu ersatts av Baard Kolstad (trummor, OCEANS OF TIME, ICS VORTEX).

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-03-27