Visa skriven av
Visa i
KILLING JOKE - "MMXII"
Spinefarm Records, Universal, 2012

Jag har förstått att KILLING JOKE är ett namn som bör sägas med respekt. För mig var det så sent som förra året som jag fick upp ögonen för bandet. Platsen var Sonisphere festivalen i Knebworth, England då jag bevittnade dem live. Där i det relativt lilla men packade tältet stod jag och undrade hur sjutton jag hade kunnat missa det här förut. Colemans fantastiska röst, karismatiska utspel och all rök som gjorde att man knappt såg scenen gjorde ett stort intryck på mig. Kanske är jag inte ett fan värdig nog att skriva den här recensionen, men jag gör ändå ett försök.

Den 2 april släpps bandets nyaste alster "MMXII" komplett med originaluppsättningen Jaz ColemanKevin ”Geordie” WalkerMartin ”Youth” Glover och Paul Ferguson. Plattan börjar i relativt trivsam lunk med ”Pole Shift” och ”Fema Camp”. Det dröjer tills tredje spåret ”Rapture” innan Coleman river i precis så där som jag gillar det. Albumets tema är politiskt, anti-kapitalistiskt men ändå med hopp om framtiden. Hela "MMXII" genomsyras av ett hypnotiskt driv och det tuggar på snortajt. Några av de personliga favoriterna av albumets 11 låtar är ”Rapture” den ösiga ”Colony Collapse”, helt underbart sköna ”In Cythera” samt ”Glitch”.

Jag önskar bara att jag hade mer kunskap om bandets tidigare diskografi för att kunna jämföra. Summan av kardemumman är dock att KILLING JOKE anno MMXII (som betyder 2012) låter skitbra i en musikvärld då många av de gamla stora namnen blivit parodier på sitt forna jag.

Officiell webbplats

Av: Kristian Kotilainen
Publicerad: 2012-03-27