Visa skriven av
Visa i
OVERKILL - "The Electric Age"
Nuclear Blast, Warner Music, 2012

OVERKILL är långt ifrån lika kända för den stora massan som till exempel METALLICA och ANTHRAX, men har genom sina 32 år och 16 studioalbum ändå byggt upp både en hängiven fanskara och ett genuint rykte. Med få undantag i bakkatalogen har bandets logga varit något av en kvalitetsgaranti för thrash-konnässörerna; OVERKILLs lägstanivå har genomgående varit hög. Att förra plattan ”Ironbound” hyllades av många kritiker och fans som bland det bästa bandet fått ur sig dittills, var således varken något egentligt trendbrott eller en dödsryckning.

Det första jag slås av på ”The Electric Age” är ljudbilden: mycket bättre än så här går det troligen inte att ratta ljudet på en Thrash-platta. Bobby ”Blitz” Ellsworths röst låter magnifik, Dave Linsks och Derek Tailers gitarrer ljuder lika kristallklart som kompromisslöst, Ron Lipnickis trummor ligger perfekt i mixningen (skickligt utförd av Greg Reely som tidigare jobbat med bland andra FEAR FACTORY och PARADISE LOST), och självklart låter även studioägaren tillika huvudproducenten och vid sidan av Ellsworth ende kvarvarande originalmedlemmen D.D. Vernis bas absolut klockrent.

Huvuddelen av albumets tio spår förtjänar att nämnas, men de som verkligen står ut är ”Electric Rattlesnake” vars mittparti helt plötsligt får ett doomriff som ger låten en helt ny dimension, ”Black Daze” är riktigt skön med sin groove och lite tillbakalutade attityd, ”Drop the Hammer Down” med sin fräscha, giftiga, nästan HARDCORE SUPERSTAR-glammiga(!) känsla, samt ”Old Wounds, New Scars” som även den har en högst oväntad fräschör över sig. Särskilt de två sistnämnda är låtar som ett så här gammalt och rutinerat band normalt sett inte ska få ur sig.

Det finns en plump i protokollet den här gången: ”All Over But the Shouting” som helt enkelt inte är en tillräckligt bra låt för sina fem minuter och trettio sekunder utan mest känns krystad. Annars är det överlag hur bra som helst och det är få, om ens någon, av deras tidiga Thrash-kumpaner som lyckats låta så här bra på många, många år.

Jag är lite kluven till vad jag tycker att OVERKILL ska göra: lägga av nu när de fortfarande är bättre än mycket annat i genren, eller om de ska fortsätta 32 år till. Efter att ha lyssnat igenom ”The Electric Age” för (faktiskt) 32:a gången måste jag säga att det lutar åt det senare och att de ändå skulle behålla värdigheten.

Imponerande, men egentligen inte förvånande.

Av: Anders Nilsson
Publicerad: 2012-03-31