Visa skriven av
Visa i
PRONG - "Carved In Stone"
SPV, Playground, 2012

"Du sabbar fingrarna, du sabbar ryggen och du bryter nacken av dig."

Känns orden bekanta? Det borde de göra, ty det var ju med "Snap your fingers, snap your neck" som Noo Yawk-bandet PRONG fick ett smärre genombrott 1994. Den har beskrivits som den ultimata "worker's anthem"-låten – om så är fallet tvista de lärde, men hursomhaver låg PRONG rätt i tiden där, runt 1994. Den Stora Hårdrocksmassan hade i och med BIOHAZARDs genombrott fått upp ögon och öron för metallisk New York-hardcore, och emedan PRONG inte direkt solade sig under just det paraplyet på den tiden, så var beröringspunkterna många. Såväl soundmässigt som politiskt. Och rötterna fanns i hardcore.

Nu slog dock aldrig PRONG till riktigt så hårt (läs: krängde enuff vax; musikaliskt lade de bra kraft i smockorna) som deras Stora Skivbolag önskat. Bandet var under en tid lågprioriterat, men medlemmarna har inte direkt legat på latsidan - bland de mer välkända exemplen finns sångaren/gitarristen Tommy Victors spelande med DANZIG och MINISTRY – och vi får givetvis heller inte glömma KILLING JOKE-legendaren Paul Raven (1961–2007), som kamperat i såväl GODFLESH som nyss nämnda MINISTRY.

Men PRONG är tillbaka. Och hur låter "Carved In Stone"?

Ja, om ni ska ta två saker med er från den här recensionen, låt det bli dessa: trivsamme gamle undertecknad tycker att det låter en hel del CORROSION OF CONFORMITY - "Blind"-eran – och sentida KILLING JOKE om den här skivan (det känns, och låter, som om salige Paul Ravens ande vakar över den här plattan). Med det påstår jag inte att det rör sig om någon sorts tjuveri-stöld (insert valfritt, dassigt skämt om tjuvaktiga kråkor) – för det gör det inte. Men jag hör vissa likheter (kom exempelvis inte och säg att "Put myself to sleep" inte låter sena KILLING JOKE för då ljuger du) – och jag gillar det!

Överlag är "Carved In Stone" lite mer melodiös än vad vi är vana med från Tommy och kompani. Om detta kan man tycka vad man vill, men en sak kommer man inte ifrån: det här är en bra skiva. Inte ens den mest fundamentalistiske PRONG-diggaren kan väl rimligen ha något emot melodierna i exempelvis hit-låten "Revenge served cold"?! (I vilken en ganska enkel ackordföljd gör imponerande mycket för låten, förresten. Storståtligt!)

PRONG av idag: fortfarande en kraft att räkna med. Seså, ut med er och köp skivan på släppdagen (24/4, om jag inte missminner mig)!

Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2012-04-10