Visa skriven av
Visa i
CANNIBAL CORPSE - "Torture"
Metal Blade, Border, 2012

Likt den maskätna och halvt förruttnade armé av levande döda som jänkarna gjort om till en musikalisk version i 24 år och tolv album, kravlar de vidare i och med nya given "Torture". Vi snackar alltså om CANNIBAL CORPSE som i mångas ögon är ett av de viktigaste och mest stilbildande banden inom brutal death metal. När man lyckats få sin musik totalförbjuden i länder som till exempel Australien och Tyskland, som ändå anses vara några av demokratins och yttrandefrihetens främsta utposter, då har man onekligen lyckats. Nämn den tonåring som inte skulle bli mer eller mindre besatt av det som hans föräldrageneration vill förbjuda för honom?

Oavsett att dessa censurprocesser enbart har hjälpt bandet kommersiellt sett, hur låter det då? Ja, inte är det några stora kliv i sidled från den mall som bandet konsekvent har följt i alla år. Death metals svar på AC/DC skulle man nog kunna förenklat sammanfatta det hela.

En sak som slår mig är den för genren ovanligt tydliga och framträdande mixningen av basen. Normalt sett brukar den försvinna i ett nedstämt burr som bara ligger som en, förvisso inte obetydlig, matta bakom de i princip lika nedstämda gitarrerna. Men här hör man som sagt vad karln, Alex Webster, spelar och det tycker jag är ett stort plus. Överhuvudtaget tycker jag produktionen är mästerlig, balanserad och tydlig utan att det blir kliniskt polerat. Det är ändå death metal vi pratar om här och själklart finns ruffigheten och gravmyllan kvar, och den stickande liklukten ligger som ett moln i atmosfären runt plattan.

Personligen är jag mycket mer glad i George "Corpsegrinder" Fishers (är det fler än jag som inte kan få nog av att bli fascinerad över hans tjurnacke?) vrål än i hans föregångare Chris Barnes (SIX FEET UNDER) mer gutturala growl, men det är nog mer en smaksak i hur man tycker att zombies ska låta. Favoritlåtar är svårt att plocka ut men de lite mer raka käftsmällarna som "Demented Aggression", "Intestinal Crank" och "Rabid" funkar bäst för mig. Fast å andra sidan beskriver nog mer rätt den tungt sugande och malande "Scourge of Iron" hur det skulle låta om en flock stinkande och lemlästade zombies skulle komma släpandes emot dig.

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-04-11