Visa skriven av
Visa i
HORN OF THE RHINO - "Grengus"
Domentia Records, Border, 2012

Efter att ha pysslat med death metal i BURIAL, thrash/groove metal i FROM THE CROSS och thrash/crossover som medlem i konstellationen JUICIO FINAL under slutet av 80- och början av 90-talet bildade Javiear Gálvez (sång/gitarr) 2004 trion RHINO. Tillsammans med Sergio ”Rambo” Robles (bas) och Julen Gil (trummor) utvecklade RHINO en tung sludge med inslag av thrash som presenterades på två fullängdare. Redan då kom inspirationen från BOLT THROWER, AUTOPSY, ASPHYX, HAZZARD’S CURE och SOUNDGARDEN. Efter en juridisk tvist om namnet tvingades spanjorerna 2010 byta namn till HORN OF THE RHINO. Spanjorernas senaste album, ”Grengus”, är med sitt omutliga fokus på sludge och thrash föga förvånande en naturlig förlängning av RHINO; med brasklappen att trions kompositioner är mer svårdefinierade än så.

De har, till skillnad från till exempel RHINOs ”Dead Throne Monarch” – som serverar ett flertal blytunga slamkrypare – vävt in även stoner och grunge i riffmattan. Doomtyngden finns dock kvar och gör sig påmind inte minst på titelspåret, som placerats som nummer tre i låtlistan, efter två av plattans absoluta bulldozerlåtar – som effektfullt bereder marken med ett för ”Grengus” egentligen ganska otypiskt driv. Thrashdrivet kommer i uppblandad form igen med full kraft i den tempofyllda ”Waste for Ghouls”. Föser man på ett otvunget sätt samman BLACK SABBATH och BEHOLD! THE MONOLITH, och tillför en stundom rabiat Chris Cornell (SOUNDGARDEN, AUDIOSLAVE) på sång, får man en skön gruppkram som genererar ett både massivt tryck men också en solid vägg av hårda riff.

När sångaren Javiear Gávez överger Chris Cornell och istället hittar sin inre vrede tangerar han en stämma snarlik Martin van Drunen (ASPHYX), vilket tyvärr är betydligt mer sällan än på föregående album. Det man slås av är med vilka minimalistiska medel HORN OF THE RHINO lyckas åstadkomma denna koloss. ”Grengus” är i all sin enkelhet och avskalade produktion en i allt väsentligt riffbaserad pärla inom tungviktssludge där (i synnerhet) både thrash och doom gjort sig naturligt hemmastadda. En combo som i HORN OF THE RHINOs tappning mäter 6,7 på richterskalan.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-04-12