Visa skriven av
Visa i
TULUS - "Olm og Bitter"
Tabu Recordings, Cosmos, 2012

Fem år efter senaste utgåvan, ”Biography Obscene”, släpper det norska black metal-bandet TULUS sitt femte fullängdsalbum. Förväntningarna är oundvikligen lika höga som förhoppningarna om att den utvecklade inriktning som trion Blodstrup (sång/gitarr, KHOLD), Sarke (trummor, KHOLD, SARKE) och Crowbel (bas, MINAS TIRITH) tagit på ”Biography Obscene” skulle se en fortsättning. Att kalla ”Biography Obscene” för progressiv är förmodligen en överdrift, snarare okonventionell och till viss del även innovativ. Blodstrup och Sarke har fortfarande en fot inne i KHOLD, som de var med och startade år 2000 och som gav utrymme för ett pockande behov av att spela en mer grooveorienterad black metal i mid-tempo. Grundtonen på ”Olm og Bitter” är fortfarande baserad på norsk black metal om än i otypiskt utförande.

Istället för att vidareutveckla det speciella sound TULUS haft och explicit formulerat på ”Biography Obscene” har av någon oförklarlig anledning tonats ned på ”Olm og Bitter”, till förmån för vad som tidigare var exklusivt för KHOLD. Tempot är i stort sett genomgående högt, med vissa lugnare partier som på ett stilfullt sätt skapar både variation i och intresse för materialet. Även om plattan inte är mer än dryga 30 minuter lång och genomsnittlängden på de tio spåren håller sig kring tre minuter finns utrymme för takt- och temposkiftningar.”Draugnatt” är inte bara den långsammaste låten på skivan utan även den som tydligast avslöjar TULUS närmande till medlemmarnas samröre med KHOLD.

Låtstrukturerna är enklare än vad de varit på någon av bandets tidigare alster; Rytmfigurerna betydligt mer öppna, allmänt hållna och opersonliga till sin karaktär. Det säregna sound man förknippar med TULUS är i och med ”Olm og Bitter” tydligt nedtonade. Därmed inte sagt att ”Olm og Bitter” är vare sig tråkig eller på något sätt enformig – på samma sätt som KHOLD är långt ifrån ett platt band med en rad intetsägande album bakom sig. Om man nu kan tala om besvikelse, vilket i sammanhanget är ett starkt ord, grundar den sig i det faktum att de två banden i allt för stor utsträckning närmat sig varandra.

Blodstrups fru Hildr har sin vana trogen även denna gång skrivit texterna, vilket hon även gör åt KHOLD, som uteslutande är på norska och för genren dessutom ovanligt tydligt framförda.  Bortsett från den suggestiva ”Nidhevn”, som Lars ”LRZ” Sørensen (RED HARVEST, MEZZERSCHMITT, DUNKEL:HEIT) ligger bakom står kombon TULUS för all musik. Plattan är inspelad i Sonic Train Studios redan 2010, med Andy La Rocque och Stefan Karlsson bakom spakarna. Produktionen är solid och ljudbilden är i likhet med tidigare TULUS-plattor fyllig och dynamisk med en väl avvägd skärpa i konturerna. ”Olm og Bitter” är ett utmärkt album om man kan acceptera ett TULUS i utveckling i riktning mot KHOLD. Om det är en tidsfråga innan de två gör gemensam sak och blir ett och samma band eller även fortsättningsvis låtsas komplettera varandra återstår att se. Undertecknad hoppas i det här fallet på en tydligare särskillnad, med två riktigt bra band istället för ett tveklöst bra hybridband.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-04-17