Visa skriven av
Visa i
DETAINED - "Detained"
eget, egen, 2011

Med ett MUSTASCH minnande riff öppnar Uppsala-kvintetten sin debut-EP i låten "I Am" och någonstans där ligger nog bandets musikaliska referens. Nu spelar de en mycket mer "okreddig" form av hårdrock än nämnda referens, absolut inte omelodiöst utan snarare tvärtom, men samtidigt inte lika rakt på sak eller lika radiovänligt (läs hissmusik). Det är tajt och har en imponerande produktion och om man vill vara elak kan man kalla det för "musikskole-hårdrock". Och det är väl detta som är bandets akilleshäl då allting låter alldeles för ofarligt och snällt. Det saknar helt och hållet glöden som från ett trängt vilddjur, vilket jag personligen tycker är viktigare än ett snortajt framförande när det gäller rock'n'roll.

Sångerskan Tina Gunnarsson har ändå en stabil röst med en bra botten och ibland tycker jag hon låter som Anneke van Giersbergen från holländska THE GATHERING, men åter igen saknar jag lite mer klös i sången. Det jag vill komma till är att gruppens fem låtar skulle till och med min gamla mamma kunna tycka vara okej att lyssna på eller anse vara några "fina bitar". På 50-talet räckte det med att Elvis vickade på höften för att få föräldragenerationen att förfasa sig, idag krävs det lite mer än så.

Om jag förstått rätt släppte de sin egenproducerade skiva redan i somras men själv fick jag inte den i min hand förrän en dryg månad sedan. Men bättre sent än aldrig som man brukar säga.

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-04-17