Visa skriven av
Visa i
DESASTER - "The arts of destruction"
Metal Blade, Border, 2012

De flesta väljer att benämna tyska DESASTER som black/thrash men i sanning är det inte helt lätt att på riktigt avgöra vilket fack manglet ska stoppas i.

Själva stommen i soundet kommer från band som VENOM, SODOM, METALLICA (endast "Kill 'em all" då) och MOTÖRHEAD. Men även om det är ett burdust röj som regerar mest hela tiden finns här även en känsla för kusligt och melodiskt riffande som påminner om tidiga SATYRICON och DARKTHRONE. Lägg till det att influenserna från klassisk brittisk heavy metal också hela tiden lyser igenom. Exempelvis skulle inledningen till "Possessed and defiled" lika bra kunna vara något hämtat från SAXONs "Crusader".

Jag vill påstå att DESASTER är det som Vyvyan i TV-serien "Young ones" ("Hemma värst" i Sverige) hade på ryggen på sin jeansväst, det vill säga "Very Metal". De är metal så in i helvete helt enkelt, och "The arts of destruction" är ett sjuhelvetes album.

Kvartetten vet hur slipstenen ska dras och det går inte att påstå någonting annat än att varenda låt på denna dess sjunde fullängdare är en fullträff. Detta inte minst på grund av Sataniac (sång, ex-DIVINE GENOCIDE, född Guido Wissmann) som nog är en av metalvärldens coolaste och mest uttrycksfulla vokalister. Hans vrål bär spår av såväl Cronos (VENOM) som Tom Angelripper (SODOM) och Jeff Becerra (POSSESSED) men leveransen är helt egen och behövar höras för att begripas. Att det i refrängen till "Phantom funeral" låter som att han sjunger "Fatoom fewnurrall!!" gör det inte mindre coolt. Metal från Tyskland har ju en lång tradition av att låta just tysk.

Mina egna favoritlåtar är råa "Splendour of the idols", melodiska men hetsiga "At hell's horizon" och MOTÖRHEAD-osande "Queens of sodomy" men alla med vett att förstå bra metal som lånar sitt öra till "The arts of destruction" lär snabbt sina egna favoriter. Dubbelt så metal finns inte. Hail DESASTER!

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-04-19