Visa skriven av
Visa i
THORNIUM - "Dominions of the eclipse"
Soulseller Records, import, 2011

Under första halvan av nittiotalet släpptes det kopiösa mängder svensk och norsk black metal. Efter de välpublicerade norska kyrkobränderna och mordet på Euronymous (gitarr, MAYHEM, född Øystein Aarseth) 1993 bokstavligen exploderade scenen, både gott och ont. Det gick knappt en dag utan att det damp ner en ny prydd med corpsepaintade ansikten, facklor, svärd och frostiga landskap i min lokala skivbutik.

Denna våg förde med sig många bra band men naturligtvis även en hel del mediokra och rent utav dåliga akter. Så här långt efter är det svårt att ens komma ihåg alla och nästan omöjligt att hålla redan på vilka som var bra och vilka som sög om det inte är band som fortfarande är aktiva. Därför är det också lätt att hävda kultstatus om man väljer att nysläppa någonting mer eller mindre obskyrt från den här tidperioden. Lite så känner jag för återsläppet av debuten från svenska THORNIUM, ett band som efter första albumet föll i dvala i ungefär tolv år på grund av att huvudmannen i orkestern Thypheus valde att ägna sig åt grov kriminalitet med påföljande fängelsevistelser istället för musik.

Missförstå mig inte, det är inte så att detta är en särskilt dålig platta. "Dominions of the eclipse" levererar precis det jag förväntar mig av ett debutalster med ett ungt band som rider på den då heta black metal-vågen. Fantasilöst och mestadels snabbt trumspel, tremoloriffande, stämningsfulla (nåja) keyboards och kraxande sång, allt finns här som sig bör. Allting följer black metal-mallen till punkt och prickar. Det är inte det som är mitt problem.

Problemet är att det också är allt. Då som nu har jag ingen riktig anledning att lägga THORNIUM på minnet. Visst, en eller annan gång höjer jag kanske på ögonbrynen lite men inte tillräckligt mycket för att göra något riktigt avtryck. Det är habilt men inte häpnadsväckande på något sätt.

Därför tycker jag att ett nysläpp, även om det innehåller bonusmaterial i form av bonusspår och annat, ter sig ganska poänglöst om inte möjligen för att pusha bandets nyare plattor. Det är sålunda svårt att rekommendera detta till någon som inte bara måste äga all black metal som finns eller som inte redan är en trogen anhängare av bandet.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-04-20